Bir Teknoloji Liderinin Küresel Serüveni: Gelecek 10 yıl içinde öyle bir dalga geliyor ki ayakta durabilecek miyiz, bilmiyorum!
“Gelecek 10 yıl içinde öyle bir dalga geliyor ki ayakta durabilecek miyiz, bilmiyorum!” Buna “Yüce Dönüşüm” adını veriyor, kendisini “teknolojist” olarak tanımlayan Ayşegül İldeniz. “Ne iş yaparsınız?” diye sorulduğunda da “Ben ürün yaparım!” diyor.
Ayşegül İldeniz’i, yıllar önce cam tavanı kırmış bir kadın global yönetici iken tanımış idim. Çok genç bir kadın olarak İNTEL gibi bir teknoloji şirketinin Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Müdürü olarak atanmıştı ve şirketinin toplantılarına gittiğinde, etrafında İngiltere, ABD ve Avrupa’dan gelmiş ellili yaşlarında erkek yöneticiler vardı. Ayşegül, onların arasında, “Genç, Kadın, Ortadoğulu ve Müslüman bir ülke, Türkiye’den” gelen tek kişi olarak uzun bir zaman konuşmamış, dinlemişti, sonra bir konuşmaya başlamıştı, susturabilen olmamıştı!
2015 yılında “Dünyanın en yaratıcı 100 insanından biri” seçilmişti. Çalıştığı şirketi 10 kat büyütmüş, yönetimin en üstüne çıkma teklifini ise reddetmiş ve ayrılarak, ABD’de Silikon Vadisi’ne taşınmış, kendisine kendi sık kullandığı deyimiyle “muhteşem ve şahane” bir takım kurmuş, bu ekiple başta giyilebilir teknoloji olmak üzere olabilecek en küçük çipi üretmek üzere çalışmıştı.
COVID SALGINI ACISI OLDU
Ayşegül İldeniz, bu harikulade ve hızlı yaşamında herkes gibi Covid salgını zamanında freni çekti. Türkiye’ye dönerek ailesinden en yakınlarını, babası ve ablasını kaybederek acısını yaşadı. Güneşin yeniden doğacağı günü bekledi. Bu bekleyiş ve yas sürecinde, kendi kitabını yazdı. Teknoloji üzerine yazmak daha kolay olabilirdi ama o terapi yapar gibi, kendi yaşamını anlattı!
Bir de podtcast doldurdu.
TERAPİSİ KİTAP YAZMAK OLDU
“Ayşegül Işınla Bizi” kitabı böyle doğdu. Geçtiğimiz hafta okuruyla buluşan kitabın lansmanı, podtcast’in sponsoru, Zorlu Holding, PSM’de bir sabah lansmanıyla tanıtıldı. Soruları yanıtlayan Ayşegül İldeniz, hepimize düşünecek yeni ufuklar açtı. Zaten kitabı da özellikle gençler için bir yol haritası gibi. Şimdilerde San Francisco’da elektrikli araba üzerine çalışan Ayşegül İldeniz ’in sorulara verdiği yanıtlardan bazılarını paylaşmak gerek.
Günümüzün en büyük yarışı “yapay zeka” üzerine diye özetliyor Ayşegül. “4 büyük şirket, buna 25 milyar dolar yatırım yaptı. Çin ve ABD bu konuda yarışıyor. Bu yarışa bir yerden girmezsek biz sadece kullanan olacağız.”
Şirketlerde başarının anahtarı ne? “Küçük takımları bir araya getirip serbest bırakmak. Soru sormaya başlamak. Çok rahatsız olma zamanı. İnovasyon için sorgulayan ve değişen olmalı, verilen emirleri yerine getiren değil. Büyük transatlantiklerle değil, hız botlarla yola çıkmanın zamanı. Küçük küçük ekipler kurup hadi yürüyün, yapın demek.”
BİZ NE YAPIYORUZ?
Tam da Türkiye’nin yönetim modeline uygun değil mi? Türkiye ne yazık ki epeydir yaşlı ve öfkeli, huysuz bir tek adam tarafından yönetiliyor. Etrafında bilge ve sorgulayan, yarış atı gibi gençler değil, emir almaya ve itaat etmeye hazır dalkavuklar var. Ne yeni bir fikir çıkar onlardan, ne bir eleştiri. Üstleri de kendini asrın lideri ve ekonomist sandığı için ülke batıyor, halkı da sürünüyor.
Siyaset yapmıyor, Ayşegül’ün anlattıkları üzerinden hali pür melalimizi irdeliyorum. Ya Ayşegül İldeniz’in kişisel başarısı nereden kaynaklanıyor?
BAŞARININ ANAHTARI
“Merak etmek, soru sormak, çok gezmek benim mottom. Bilmek ve anlamak istiyorum. Ayrıca yapma cesaretim var. Yola çıkmak ve yapabilmek. Bunun için de dinliyorum. Karşınızdakini anlamak için soru sorup cevap almalı. Ne istediklerini anlarsanız onu yapmaya çalışırsınız ve başarılı olursunuz!” Anlamak ve dinlemek mi? Giderek yalnızlaşmış Erdoğan’ın niye başarısız olduğunun yanıtı, etrafında kendisine akıl verecek bir ekip barındırmıyor, soru sordurmuyor, dinlemiyor ve tek başına karar alması değil mi? Sonuç ortada.
İNSANLAR İÇİN ÇALIŞIYOR
Ayşegül İldeniz, çağın örnek insanı, lideri. İnsanı zaman zaman rahatsız edecek kadar mütevazı, bütün dünyayı gezmiş, insanları dinlemiş, anlamış, onlar için çalışıyor. Bazen günlerce uyumadan, yemeden, içmeden, bazen maceracı, bazen gezgin, elinden kitabını ve fotoğraf makinesini düşürmeden alıp başını gidebiliyor. Bu arada özel hayatını ve kendisini ıskalayabiliyor. Ama başarı da başka türlü gelmiyor. Işınla bizi Ayşegül, başka bir dünyaya, başka bir düşünce moduna, iyi ki varsın, iyi ki de yazdın.
“Ayşegül, Işınla Bizi” Bir Teknoloji Liderinin Küresel Serüveni Doğan Kitap Yayınları’ndan çıktı. 324 sayfa