Yorgos Lanthimos, "Dogtooth/Köpek Dişi"nin sakin banliyösü ile  "The Lobster"ın klinik laboratuvarı ile "The Favourite"in gösterişli ihtişamıyla, bozduğu ezberleri, Zavallılar /Thing Poor’da farklı bir boyuta taşıyor.

İnsanların büyük bir çoğunluğunun, düşünmek yerine kendisine sunulan kalıplar arasında tercih yaptığı kabul edilir. Ve insanlar kendisine dayatılan gerçekliği çoğu kere kendi fikri zanneder.

KALIPLARI YIK VE KENDİ GERÇEKLİĞİNİ YARAT!

Tarkovski ile başlayan, düşünen, sorgulayan, bilinçli izleyiciye hitap eden sinematografisi, yüksek filmler, M. Night Shmalan’ın bazı filmlerinde ve özellikle David Lynch sineması ile farklı bir yere yükselmişti.

Lynch, “Diyaloğu boş ver beden diline odaklan” derken, Lanthimos, “Size dayatılan kalıpları yık ve kendi gerçekliğini en baştan inşaa et”, diyor!..

Büyük usta, toplumun ahlaki değerleri ile insanlığın karmaşık gerçekliği arasındaki gözleri kamaştıran zıtlığı, mizahi sos ve büyüleyici bir dille anlatıyor.

2009’da Toronto Film Festivali'nde prömiyeri yapılan, yine Yunanistan'ın En İyi Yabancı Dilde Filmde Oscar adayı Köpek Dişi ile birlikte son filmi Zavallılar’ın en iyi filmleri olduğunu söyleyebiliriz.

Eleştirmenler iki film arasında kararsız kalsa da şüphesiz en eğlenceli filmi!

Filmin kahramanı Bella Baxter, aydınlanmaya ulaşmayı, en gerçek benliğini bulmayı ve insanlarla zenginleştirici ilişkiler tesis etmeyi hedefliyor.

Bella’nın reçetesi onu gerçekten seven ve kendisini kontrol etmek istemeyen insanlarla zenginleştirici ilişkiler kurmak oluyor. 

Filmin ana hatları tanıdık gibi görülebilir: Genç bir kadın, bir keşif yolculuğuna çıkar ve kimliğinin başından bu yana aslında içinde olduğunu keşfeder. Bununla birlikte icra her zaman şaşırtıcıdır.

Viktorya dönemi Londra'sındayız ve Emma Stone'un Bella'sı, aynı zamanda baba figürü olan çılgın bilim adamıyla birlikte şık bir şehir evinde yaşıyor. Dr. Godwin Baxter rolünde Willem Dafoe, yaralı yüzünün altında nazik bir duruş sergiliyor. Bella yetişkin bir kadın ama ilk başta yeni yürümeye başlayan bir çocuk gibi davranıyor, kelimeler homurdanıyor, tabakları fırlatıyor ve bacakları dikleşmiş halde neşeyle dans ediyor. Dr. Godwin’e, Tanrı diyor ve bu aslında abartı değil. Tüm bunların arkasındaki hikâyeyi süreç içinde öğreniyoruz.

Godwin, Bella'nın davranışlarındaki gelişim süresince, kendisini biçimlendirmeye çalışan birkaç erkekten biridir; Tıp Fakültesi’ndeki öğrencilerinden biri olan Max McCandles (Ramy Yusef) ise bir diğeridir. Max, Godwin'e araştırmasında yardım etme niyetiyle, hocasının evine taşınıyor ama sonunda Bella'ya aşık oluyor.

Onunla evlenme arefesinde Yusef, bu çılgın dünyaya bir sıcaklık ve mantık unsuru getiriyor. Ancak onu cömert bir dünya turuna çıkaran, Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo) oluyor.

Bu, “The Favourite”ın ardından Lanthimos'la yeniden bir araya gelen Stone, şaşırtıcı derecede zorluk derecesine sahip bir rolde hayatının performansını sergiliyor.

Bella'nın geliştikçe, karaktere yavaş yavaş, fiziksel ve sözlü ince ayarını izlemek, kalıpları yıkan, bir o kadar düşündürücü davranış ve sözleri, izlenmesi gereken bir mucizedir.

Bu arada, özellikle Bella karakterinin çocuksu kökenleri sırasında teknik açıdan çok hassas bir komedi çalışmasıyla anlatılırken, sonunda cinsel açıdan özgürleşmiş bir kadın olarak kontrolü tamamen eline alan büyüleyici bir karakter görüyoruz.

KÜLTÜR MÜ KALIPLAR MI?

Alven Tofler, “S. Arabistan’da bir kadını baktığınız için sizi dini polis bir zindanda ölene kadar aç ve susuz hapsederken, bir eskimo birlikte olmanız için eşini yağlayıp size ikram eder, ikramı geri çevirmeniz büyük hakarettir. Bu ikisi arasında kalan her şey kültürdür,” der. Başka bir bakışla tüm bunlar, bizlere dayatılmış kalıplardır.  

Lanthimos, işte toplumun koyduğu tüm kalıpları, putlar misali yıkarken, çocuksu karakteri ile Bella’yı cinsel anlamda özgürleştirirken, yol göstericiliği bilimle yapılmış bir karakter örüyor!

Gerçek bir başyapıt!

Zavallılar/ Poor Things

Yönetmen Yórgos Lánthimos | Senarist Tony McNamara

Oyuncular: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe

9 Şubat 2024’te sinemada | 2s 21dk | Komedi, Dram, Fantastik, Romantik, Bilim Kurgu