Yeni moda dolar borçlanıp, Türkiye'de TL varlıklara yatırım... Bu durum, Türkiye'yi faiz sarmalına soktu...

2024'ün ilk beş ayı itibariyle dolar kuru, TL karşısında sadece yüzde 8,5 değer kazandı. Aynı dönemde TL’ye yüzde 24-25 faiz getirisi elde etti. Bu da Türkiye’ye Carry Trade akımını başlattı.

Çünkü Türkiye yüzde 50’lik faiz oranı ile dünyada Venezüella’dan sonra en çok faiz veren ülkesi. (Carry Trade: Düşük faiz veren bir para biriminde borçlanıp, bu parayı yüksek faiz veren bir para birimine yatırarak elde edilen kazanç)

YABANCILAR YÜZDE 16’YA GELİYOR!

Dünyanın her yerinden, yabancılar dolarlarını TL’ye çevirip, Türkiye’de faize veriyorlar. Ve yıllık net yüzde 16 civarında para kazanıyorlar. Türkiye’ye gelen sıcak para, döviz sorununu çözüyor gibi görünürken, “Türkiye’den çıkarım” tehdidi ile ekonomi üzerinde de baskı oluşturuyorlar. Buna karşılık Türkiye sürekli artan faiz yükünü, pahalılık, düşen yaşam standardı, batan firmalar ve işsizlik olarak ödüyor.

 ŞİMŞEK: TÜRKİYE’YE CİDDİ PARA GİRİŞİ VAR!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu durumu "Gelişmekte olan ülkelerden para çıkarken Türkiye'ye çok ciddi bir giriş var" sözleri ile ifade etti.

Şimşek, uyguladıkları ekonomi programının carry trade'e sırtını dayamadığını belirterek, “Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz" dedi.

Öte yandan, uluslararası sermayenin Türk bankalarıyla yaptığı swapta yükselişler yaşanıyor. 17 Mayıs haftasında swap miktarında 4,6 milyar dolarlık bir artış gerçekleşti. Son yedi hafta itibariyle ise kümülatif swap artışı ise 13,6 milyar doları buldu.

DOLAR BORÇLANIP, TL’YE YATIRIM MODASI

Dolar borçlanıp Türk Lirası varlıklara yatırım, gelişmekte olan piyasalarda son 6 ayın en fazla getiri sağlayan carry-trade işlemi olarak kayıtlara geçti.