Başlık, Türk Anştaynı Oktay Sinanoğlu’dan!..

Türkiye’nin önemli psikologlarından bir arkadaşım aradı. 5 yaşında oğluna eğitim kurumu arıyormuş ve talep edilen para 400 bin TL’den başlıyormuş.

Yine deprem bölgesinden tam burslu olarak İstanbul’daki bir özel eğitim kurumundan ders alan öğrencinin velisi olan okurumuz, okulda ücretli yemek yeme zorunluluğu getirildiğini belirtti.

Aylık 12 bin 500 TL. Ödenmediği takdirde çocuğun okulla ilişiği kesilecekmiş.

Psikolog arkadaşım, N.S’ye eğitimin özel okullarda ve ticari bir anlayışla yapılmasına karşı olduğumu belirtirken, küresel dünyanın en önemli bilim insanlarından, Sinanoğlu’nun bana anlattığı gibi, Türkiye’de bilimin ana dil dışında verilmesinin skandal olduğunu anlattım.

“MODERN DÜNYADA YABANCI DİL ZORUNLU!”

Bana, modern dünyada, çocukların yabancı dil öğrenmesi gerektiğini, zaten bu nedenle çocuğunu özel okula göndermek istediğini anlattı.

Bu itiraz, toplumun temel bir yanılgısını oluşturuyor.

Çünkü anlı, şanlı merkezi ABD ya da Avrupa olan özel okullarda ne yabancı dil ne de bilim öğretilmiyor. Yani tam da bu nedenle çocuklar yabancı dil ve bilim öğrenebilsinler diye özel okullara göndermeyin!

Örnek Oktay Sinanoğlu’ndan, R… Kolejden öğrencilerimle İstanbul’da buluştuk. Güvercin İngilizcesi konuşurken, doğal olarak yabancı dil öğrenememişler. Doğal olarak diyorum, çünkü insanlar sadece ana dilinde düşünebilirler!..

İngiltere, müstemlekesi olduğu dönemde Hindistan’da İngilizce eğitim veren sömürge okullarında bilimin de İngilizce öğretilmesi ve logaritmik cetvelin de ezberlenmesini zorunlu kılmış. Ve böylece Hindistan’da uzun süre bilim insanı çıkmasının önüne geçilmiş.

BİLİMİ İNGİLİZCE ÖĞRETMEYE ÇALIŞAN TEK ÜLKE TÜRKİYE!..

Dünyada, Hindistan’dan sonra bilimi yabancı dilde öğretmeye çalışan tek ülke, maalesef Türkiye!

Sinanoğlu, Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya gibi ülkeler başta olmak üzere hiçbir ülkede bırakın bilimin yabancı dilde öğretilmesini, yabancı bir kelimeyi dillerine katmak için bile çok ince eleyip, sık dokuduklarını anlatıyor!

 

“Fransa, İngilizce’den ‘kokteyl’ kelimesini almamak için 14 yıl direndi!”

Peki, niye Türkiye soruma, rahmetli Sinanoğlu, her zaman yemek yediğimiz İstiklal’deki o zaman ki adı ile Mihrimah Sultan’da şu yanıtı vermişti:

 

TÜRKİYE’DE 1947 YILINDAN SONRA NİYE BİLİM İNSANI ÇIKMADI?

“1947 yılında Ankara Yenişehir Lisesi’nden mezun oldum. Mezun olduğum dönem Yenişehir Lisesi’ndeki arkadaşlarım, adı paranın üzerinde bulunan ünlü matematikçi Cahit Arf, alanında ilk transplantasyonu yapan Prof. Dr. Gazi Yaşargil ve ben. Türk Anştaynı. Sonrasında Türkiye’ye kolej dönemi geldi!”

SEN SADECE JAPONYA’DA BÜYÜKSÜN!

80’lerin meşhur şarkısı Big in Japan, “Sen sadece kısa boyluların yaşadığı Japonya’da büyüksün” şeklinde bir espri taşır!

Normalde, kolej ABD ve İngiltere gibi ülkelerde üniversite eğitimi anlamındadır. Farklı olarak, sömürge ülkelerinde lisedeki eğitime, ‘kolej’ deniyor!

Sinanoğlu, mezun olduğu yıllarda İngiliz Muhipler Cemiyeti’nin etkisi ile uygulanan eğitim sistemini bugün, bizatihi öğrenci velilerinin talep ettiğini anlatmıştı.

TÜRKİYE’DE BİLİM İNSANI KAHRAMAN NİYE OLMAZ!

Türkiye’de bilim insanını kahraman gösteren ne bir çizgi roman, ne bir film ne kitap, ne de kahramanı çıkmadı. Bu etki ile Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban’ındaki gibi tüm filmlerde ve öykülerde entelektüel ve aydın olandan, bilim insanından nefret ettik!

Ana dilde verdiği eğitimle bir dönem dünyanın en başarılı üniversiteleri arasında gösterilen, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin o dönem kadın rektörüyle, Hedef 2023 100 Yıl Konferanslarındaki samimi bir yemek masasında, “Neden İngilizce eğitime başladınız?” dediğimde, tüm durumu özetlemişti!

“Ana dil dışında bilimin öğretilemeyeceğini biliyoruz. Görgüsüz zenginlerimizden gelen talebe daha fazla karşı çıkamadık!”

DEVLET OKULLARI ÇOK MU İYİ?..

Gelelim sonuca, 1947 yılından bu yana 77 yıldır Türkiye bilim insanı yetiştiremiyor. Hal böyle olunca yurt dışında eğitim görenlerimiz daha kıymetli oluyor.

Türkiye’de devletin verdiği eğitim kalitesi ise ne yazık ki düşüyor!

Bununla birlikte, toplum özel okulu değil de, kaliteli Anadolu lisesini savunsa tüm Türkiye’nin kaderi değişebilir!