Gündem

Yargı paketi ile yeni gelişme

TBMM'nin yaz tatiline girmeden önce gündeme alınması planlanan 9. Yargı Paketi üzerine yürütülen tartışmalar sonucunda bazı maddelerin yeniden düzenleneceği anlaşıldı. Kamuoyunda "etki ajanlığı" olarak bilinen ve "yeni tip casusluk suçu" oluşturarak birçok STK, gazeteci ve araştırmacıyı zan altında bırakma riski taşıyan maddenin "netleştirileceği" ifade edildi. AK Parti ve muhalefet arasındaki temaslarda, bu maddedeki belirsiz ifadelerin düzeltilmesi gerektiği konusunda uzlaşı sağlandığı öğrenildi.

Meclis kulislerinden alınan bilgilere göre, AK Parti ve CHP’li milletvekilleri yargı paketi hakkında görüş alışverişinde bulundu. Taslağın “etki ajanlığı” maddesinin birçok kişiyi suçlama riski barındıran muğlak ifadelerden arındırılması gerektiği üzerinde duruldu. AK Parti, maddenin belirsiz ifadeler içerdiğini kabul ederek, yeniden düzenlenip netleştirilmiş haliyle Meclis’e sunulacağını belirtti.

CHP milletvekillerinin yargı paketine yönelik eleştirilerinin odak noktasında, "etki ajanlığı" maddesi bulunuyor. Bu madde, uygulamada çeşitli yorumlara yol açarak geniş çapta suçlamalara neden olabileceği endişesi yaratıyor. Maddenin mevcut hali, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlara hapis cezası” öngörüyor.

CHP, bu maddenin Avrupa Birliği fonlarından yararlanan birçok kurumu bile casuslukla suçlama riski taşıdığına dikkat çekerek itiraz ediyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, AK Parti bu itirazları haklı bulsa da maddenin tamamen kaldırılması yerine, net sınırlarla yeniden düzenlenmesi gerektiği görüşünde.

CHP’nin eleştirilerinin yoğunlaştığı üç ana madde arasında "kadının soyadı" düzenlemesi de bulunuyor. Taslağa göre, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 187’nci maddesi, kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanmalarını engelliyor. Anayasa Mahkemesi’nin kadınların bekarlık soyadını kullanabilmesi yönündeki kararına rağmen bu maddeye itiraz ediliyor. Ancak, edinilen bilgilere göre, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmayarak Soyadı Kanunu'nda bazı değişiklikler yapılması gündemde. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda da torba kanun olarak sunulacak yargı paketinin görüşülmesi planlanıyor.