Ekonomi

TÜİK enflasyonu nasıl hesaplıyor?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur maaşları TÜİK'in enflasyon oranlarına göre belirleniyor. Düşük enflasyon isyan ettirdi.

Haziran ayında yıllık enflasyon TÜİK'e göre yüzde 71,60, ENAG'a göre ise yüzde 113,08 olarak açıklandı. Bu fark, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklilerinin tepkisine yol açtı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Haziran ayında aylık enflasyonu yüzde 1,64, 6 aylık enflasyonu ise yüzde 24,73 olarak açıklaması üzerine, bir SSK emeklisi şunları söyledi: "TÜİK bu oranları nereden aldığını açıklarsa biz de uygun fiyatlı ürün bulmak için market market dolaşmayı bırakırız. Onların fiyat aldığı marketten alışveriş yaparız. Bu enflasyon farkını düşük göstermek için bu yalanı uyduruyorlar."

MUAYENE ÜCRETİ 33 LİRA

Ekonomi gazetesinden Alaattin Aktaş, "İşte TÜİK’in devlet sırrı gibi sakladığı madde fiyatları" başlıklı bir yazı yazdı. Aktaş, Haziran ayında uzman doktora giden bir kişinin özel hastaneye 1000 TL katkı payı ödediğini, bu ücretin doktorun muayenehanesinde 4000 TL'ye çıktığını belirtti.

TÜİK ise Haziran ayındaki uzman doktor muayene ücretini 33 lira 69 kuruş olarak açıkladı. TÜİK, bu farkı herkesin özel muayenehaneye gitmemesi ve devlet hastanesini tercih edenlerin de bulunması nedeniyle ortalama fiyatları baz alarak belirlediğini savundu.

TÜİK, Haziran ayı endeksinde kira bedelini 5 bin 845 lira olarak dikkate aldı. Ancak, büyük şehirleri geçtik, artık kasabalarda bile bu fiyatta ev bulmak zor.

TÜİK'in açıkladığı kira fiyatlarına tepki gösteren bir SGK emeklisi, "İstanbul'da 6 bin TL'ye kiralık kümes bile yok. 10 bin TL'ye gecekondu bile kiralayamıyorsunuz. Bu fiyatlar, İstanbul'un dışında kabul edilen Beylikdüzü civarında geçerli. Metrobüsten uzak yerlerde bile kiralar böyleyken, metrobüse yakın yerlerde kiralar 15 bin TL'den başlıyor ve daha da yükseliyor," dedi.