Gündem

Suriye'de kimin eli kimin cebinde?

HTŞ Suriye’de iktidara otururken, Türkiye Emevi caminde namazla, İsrail stratejik yerleri bombalayan ve üs kuran bir görüntü verdi. Suriye’de ne oluyor?

Ajans 369- HTŞ’nin Suriye’yi ele geçirmesi birkaç hafta sürdü. Beşar Esad rejimi neredeyse saldırılara karşılık vermeden geri çekildi. Peki bundan sonra ne olacak?

Heyet Tahrir eş Şam (HTŞ) Avrupa Birliği (AB) Kanada ve Amerika gibi dünyanın önemli bir çoğunluğunda terör örgütü olarak kabul ediliyor.

Bazı medya yayınları adındaki, “Şam” sözcüğünden dolayı Türkiye ile ilişkilendirdikleri HTŞ’nin, Türkiye ile birlikte hareket ettiğini ileri süren yazılar kaleme aldılar. Yine aynı kalemler, Türkiye'nin HTŞ'yi uzun süre kontrol edemeyeceğini de yazdı.

ABD’den izinsiz Ortadoğu’da bir milim toprak alınamayacağını belirten yaklaşıma göre ise operasyonun, ABD ve İsrail’in yol vermesi ile yapıldığı yazıldı.  

Esad rejimi sonrasındaki 48 saatte, İsrail’in düzenlediği 500'den fazla hava saldırısında Suriye'deki gelişmiş uçaksavar füze sistemlerinin yüzde 90’ının, hava savunma sistemlerinin ise yüzde 85’ini imha ettiği açıklandı.

 

İSRAİL: KIŞI HERMON DAĞI’NDA GEÇİRECEĞİZ

İsrail Savunma Bakanı Yisrail Katz, Şam’ı tepeden gören stratejik Hermon dağı tepelerinde kurdukları üsleri gezerken, tüm kış dağda olacaklarını ifade etti.

EMEVİ CAMİ VE OMLET REÇETESİ

MİT Müsteşarı İbrahim Kalın Emevi Camii’nde namaz kılarak, rejim değişikliğinde Türkiye’yi işaret ederken, İsrail’in omlet reçetesi için harekete geçtiği belirtiliyor.

Buna göre, İsrail üsleri ve işgal ettiği alanların dışında, Türkmenler, Araplar, YPG ile PKK’dan oluşan dört parçalı bir Suriye öngörülüyor. YPG unsurlarının ise Türkiye sınırına konuşlanacağı konuşuluyor.

TEKİN: SIĞINMACILARIN SURİYE’YE DÖNME REÇETESİ

Eski CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Ortadoğu’dan insan göçlerinin ilk adresi durumundaki Türkiye ve Avrupa olurken kimsenin başka bir Ortadoğu ülkesini tercih etmediğine işaret etti.

Tekin, laik ve demokratik yapısıyla yaşanabilir olan bu topraklarda, hukuk devleti olmanın gereklerinin titizlikle uygulanması gerektiğini ifade etti.

Gürsel Tekin, Suriye’deki rejim değişikliği sonrası, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönebilmesinin mekanizmalarının kurulması gerektiğinin altını çizdi.