Ajans 369
İstanbul Sarıyer’de Aydın Üniversitesi’nin boğazdan topladığı 30 midyeden 22’sinde mikro plastiğe rastlandı. Ağır metaller dışında, mikroplastik seviyesinin de insan sağlığını tehdit edecek seviyede olduğu açıklandı.
Üniversitenin gıda güvenliği anabilim dalında yürütülen doktora çalışması tehlikenin ne kadar yakın olduğunu ortaya koydu.
Toplanan midyelerin yüzde 73,33’ünde mikroplastiğe rastlandı. Uzmanlar, hücre hasarı ile bu durumun çeşitli hastalıklara yol açtığını kaydediyor.
MİKRO PLASTİK TEHDİDİ
Bazı yayın organlarında, “Mikroplastikler deniz canlılarından insanlara geçiyor” denilse de, aslında önce insanlardan deniz canlılarına geçiyor.
Nasıl mı?
Yapılan araştırmalara göre, doğayı en çok otomobillerin lastikleri kirletiyor. Sürtünme etkisi ile lastiklerden ayrılan nanopartiküller, rüzgâr etkisi ile denizlere ve deniz canlılarına ulaşıyor.
İstanbul Onkoloji Enstitüsü, söz konusu mikro plastiklerin insan vücuduna girmesinin, sağlıkla ilgili kaçınılmaz olumsuz etkilerinin yanı sıra kansere de neden olabileceğine dikkat çekiyorlar.
DENİZ MİDYESİNE DİKKAT
Deniz midyesi bugünlerde ortaya çıkan mikro plastik içeriği dışında, geçmişte de hepatit riski nedeniyle sağlık açısından riskli ürünler arasında gösteriliyordu.
MİDYE DOLMASININ YÜZDE 92’SİNDE MİKRO PLASTİK SAPTANDI!
Anımsanacağı üzere 2020’de yapılan midye dolma araştırması benzer sonuçları ortaya koymuştu.
Adana, Bodrum, İzmir, Ankara ve İstanbul’da satılan midye dolmalar üzerinden yapılan araştırma, satılan ürünün yüzde 92’sinde mikroplastik bulunmuştu.
Tüketicinin yediği her 100 gramlık midye dolma için, vücuduna 5,8 mikroplastik aldığı saptanmıştı. Araştırma en yüksek mikroplastiğin İstanbul’da olduğunu ortaya koymuştu.