6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçti. Bilim insanları depremin merkezinde 128 fayı incelemeye aldı.
MALATYA FAYI'NA DİKKAT ÇEKİLDİ!
Yapılan uzun çalışmalar ve incelemeler sonucu Jeolog Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya Fayı'na dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Malatya Fayı'nı oluşturan 3 segmentin her birinin kendi başına kırılması durumunda 7,2 büyüklüğünde deprem meydana gelebileceğini bildirdi.
Türkiye tarihi boyunca kayıtlara geçen en büyük depremlerden bir tanesi olan ve Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsılmış, on binlerce vatandaşımızı hayatını kaybetmişti. Bir o kadar insanda yaralanmış veya sakat kalmıştı.
Yaşanan deprem sonucunda 500 kilometrelik bir fay tamamen kırılmıştı. 12 ili doğrudan çevresindeki illeri dolaylı olarak etkileyen tarihin en korkunç depremlerinden bir tanesi kayda geçmişti.
Depremden sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, TÜBİTAK’ın paydaş kuruluşları İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve birçok üniversiteden bilim insanıyla deprem bölgesine gitti. Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illeri doğrudan etkileyebilecek faylar üzerinde araştırmalar yapılmaya başlandı.
Araştırma sonucu Malatya Fayı'na dikkat çekildi. Yapılan araştırmalar sonucunda Malatya Fayı'nın en son 3 bin yıl önce kırıldığı anlaşıldı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu fayın üzerinde hendek açıp geçmişini öğrenmeye çalıştıklarını ifade etti. 6 Şubat tarihinden bu yana 100 binden fazla artçı yaşandığı verilen bilgiler arasında.