Günümüzde hala tam anlamıyla çözülemeyen hastalıklardan biri olan kansere karşı yapılan araştırmalardan biri Hindistan'dan geldi. Hindistan Bilim Enstitüsü, kanserin tekrarlamasını engelleyebilecek bir ilaç geliştirdiklerini duyurdu. Bu önemli keşif, Tata Memorial Merkezi'nde on yılı aşkın süren yoğun çalışmaların ürünü olarak ortaya çıktı ve bu özel hapın maliyeti sadece 1.2 dolar olarak belirlendi.
NDTV haber sitesine göre, enstitünün yaptığı araştırmalar, kanser hücresi artıkları olan cfChPs adlı maddelerin sağlıklı hücreleri etkileyerek yeni tümör oluşumuna zemin hazırlayabileceğini ortaya koydu. Yeni geliştirilen ilaç, midede oksijen radikalleri oluşturarak bu radikallerin hızla emilmesini sağlıyor. Bu sayede, cfChP'leri hedefleyerek onları yok ediyor ve metastaz sürecini (kanser hücrelerinin vücudun başka yerlerine yayılması) durdurma potansiyeli taşıyor.
Yapılan çalışmalar, bu ilacın kanser önlemede yüzde 30'luk bir başarı sağladığını gösteriyor. Onkoloji uzmanı Dr. Rajendra Badve, "Tata doktorları, bu hap üzerinde on yılı aşkın bir süredir titizlikle çalışıyorlardı" ifadesini kullanarak ilacın uzun bir süreç sonucunda geliştirildiğini vurguladı.
Hapın resmi onay için Hindistan Gıda Güvenliği ve Standartları Kurumu'na başvuruda bulunacağı belirtiliyor. Enstitü, izin alındıktan sonra yeni ilacı Haziran/Temmuz 2024'te kanser hastalarına sunmayı planlıyor.