“Yeni Türkiye’de” ne oldu? Müjdat Gezen, 90’da aynı sahnede ödül aldığı Erdoğan tarafından mahkemeye verildi.
Bu askerlik hatırası fotoğrafındaki üç kişiye yakından dikkatle bakın. Bu ülkede gazetecilikle, siyasetle düşünce hayatı ile ve “Döneklik tarihi” ile ilgilenen hemen herkesin çok iyi tanıdığı ü ç insan bunlar. Bu fotoğrafı ilk defa dün gördüm.
1974 yılında Çanakkale 116’ıncı Er Eğitim Alayı’nda çekilmiş. Size bu üç asker arkadaşının bu fotoğrafı çektirdikten sonra geçen 50 yılı anlatmak istiyorum. Çünkü bu aynı zamanda Türkiye’de çok iyi eğitim almış bir neslin düş kırıklığı hikâyesi.
O FOTOĞRAFIN ÇEKİLDİĞİ YIL SEYRETTİĞİM BİR FİLM
O fotoğrafın çekildiği yıl ben Paris’te öğrenciydim. 1974 yılında Türkiye’den bana kalan en hüzünlü müzikal hatıra Selda Bağcan’ın “O Günler” adlı şarkısıydı. Aynı yıl derin bir hüzün hikayesi olarak aklıma kalan bir de film var. İtalyan yönetmen “Ettore Scola’nın” başeseri sayılan “C’iravamo tanto amati” isimli filmiydi. Bu film Türkiye’de “Birbirimizi Öyle Sevmiştik ki” adıyla gösterilmişti. İtalya’da Mussolini faşizmine karşı savaşan üç partizanın 1944’de başlayan arkadaşlıklarını anlatır. Faşizm yıkılıp özgürlük gelince yolları ayrılan üç arkadaşın yıllar sonra tekrar buluşmalarını anlatır. Aradan geçen yıllar, yolları da ayırmıştır. Nedense o filmi hatırlarım bu fotoğrafa bakarken.
O ÜÇ ASKER ARKADAŞI ŞAHİN, CENGİZ VE ÖMER
Fotoğrafta gördüğünüz üç asker arkadaşı, Şahin Alpay, Ömer Madra ve Cengiz Çandar…Üçü de çok iyi eğitim görmüş. Şahin Alpay ve Ömer Madra Robert Lisesi mezunu. Cengiz Çandar Tarsus Amerikan Koleji’nden…Üçü de Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin efsane “Mülkiye” olduğu dönemin 68’lileri…Üçü de solcu…Hatta Maocu…
İKİSİ FİLİSTİN KAMPLARINDA İSRAİL’E KARŞI SAVAŞMIŞ
Şahin Alpay ve Cengiz Çandar devrimci yıllarında Filistin Direniş Hareketi’ne katılmışlar, kamplarda yaşamışlar. Şahin Alpay ve Çengiz Çandar 12 Mart askeri döneminde yurtdışına kaçmak zorunda kalmışlar. 1974 affından sonra dönüp, o yıl çıkarılan kısa dönem askerlik hakkından yararlanıyorlar. Üçü de 12 Eylül’den sonra hayatlarını gazetecilikle kazanmaya başlamışlar. 2000’li yıllarda üçü de “Liberal aydınlar” kategorisinde sayılmışlar.
BİRİ HAPİSTE, BİRİ MECLİS’TE, BİRİNİN İSE AÇIK RADYOSU KAPATILDI
Ve bugüne geldiğimizde durumları şöyle. Şahin Alpay 15 Temmuz’dan sonra hapse girmiş ve 20 ay hapis yatmıştı. Ömer “Açık Radyo’yu” kurmuş ve başarıyla bugüne getirmişti. Ancak kurduğu radyo RTÜK tarafından kapatılmıştı. Cengiz Çandar ise son seçimde DEM’den milletvekili seçilmişti. Bu fotoğrafı Şahin Alpay’ın geçen hafta yayınlanan “Bir Hikâyem Var” adlı kitabında gördüm. Alpay hayatının 2000’li yılların başına kadarki bölümünü hatıra şeklinde yazmış.
FİLİSTİN’E HAREKET GECESİNDE SIHHİYE’DEKİ EVDE KİMLER VARDI
Doğu Perinçek’in başkanlığını yaptığı Maocu hareket önde gelen üst düzel militanlarını Filistin’e gönderme kararı alır. 27 Haziran 1971 gecesi Ankara’da Sıhhiye’de Erkan Yücel’in evinde buluşulur. Evde Şahin Alpay ve Cengiz Çandar vardır. Biraz sonra eve üçüncü bir kişi gelir. Bu kişi daha sonra 1980’li yıllarda Afa Yayınlarını kuracak olan Atıl Ant’tır. O gün Perinçek tarafından hücre sekreterliğine atanmıştır. Tanınmamak için saçlarını kırmızı renge boyatmıştır. Ve son olarak eve Nuri Çolakoğlu gelir. O da daha sonraki yıllarda Londra’ya gelecek, 1990’lı yıllarda ise Show TV ve NTV’nin kuruluşunda kurucu olarak çalışacaktır. Çolakoğlu, Filistin yolcularına ihtiyaçlarını getirmiştir. Kadere bakın ki, aynı Nuri Çolakoğlu yıllar sonra Şahin Alpay’ın CNN Türk’te işine son veren yöneticisi olacaktır.
“İSRAİL’E YAPILACAK İLK AMELİYATTA GÖNÜLLÜ OLMAK İSTİYORUM”
Sınırı geçip Filistin direnişçilerine katıldıklarında Şahin Alpay’ın özel dünyası ile kamusal dünyası tam bir çatışma halindedir. İç sıkıntısını açmak için sıradaki komutana “İsrail”e yapılacak ilk ameliyata gönüllü olarak katılmak istiyorum” der. Filistin kurtuluş terminolojisinde “Ameliyat” harekat anlamına gelmektedir. Şahin Alpay o anki duygusunu şöyle yazıyor: “Devrim davasına bağlılığım ile karım ve kızıma duyduğum aşk ve hasret arasındaki zıtlığı, mazlum Filistin halkının davası uğruna can vererek giderebileceğimi düşünüyordum.”
FİLİSTİN KAMPINDA BAŞKAN MAO İÇİN KALAŞNİKOFLU ANMA TÖRENİ
Kamptaki ilginç anlardan biri de Çin Devrimi lideri Mao’nun öldüğü haberinin geldiği gün yaşanır. O sırada Şahin Alpay, grubun fiili ve askeri lideridir. Derhal bir anma töreninin düzenlenmesi emrini verir. Bir manga saf tutup Kaleşnikoflarla havaya ateş ederek “Mao’nun ölümünün açtığı üzüntüyü gidermeye çalışırlar.”
İSVİÇRE’DE PROF BESİM ÜSTÜNEL’DEN İSTEDİĞİ MEKTUBA NE CEVAP ALDI
12 Mart askeri döneminde yurtdışına kaçıp İsviçre’ye sığınır. Orada bir üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışarak aynı zamanda doktora yapacaktır. Ancak Türkiye’de üniversiteyi bitirdiğine dair bir belgeye ihtiyacı vardır. Tam o günlerde Siyasal. Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Besim Üstünel de konuk hoca olarak gelmiştir. İsveçli profesör ondan öğrencisi olduğuna dair bir yazız alırsan işin kolaylaşır der. Şahin Alpay bir üst kata çıkıp, Üstünel’i bulur. Üstünel onu çok iyi tanımaktadır çünkü Şahin Alpay çok etkili bir öğrenci derneği başkanlığı yapmıştır. Ancak Üstünel ona istediği yazıyı vermez.
1990’LARDA ‘HALK İSLAMI GERÇEĞİNİ’ KEŞFEDİYOR
1990’lı yıllar onun hayatında çok önemli bir değişimin sıfır yılları oluyor.
Eski Marksist ve Maocu Şahin Alpay “Din ve siyaset” ilişkilerine bambaşka bir açıdan bakmaya başlıyor. Artık ona göre Türkiye’de “Üç İslam” vardır. Biri Diyanet İşleri Başkanlığının temsil ettiği “Resmi İslam…”
Öteki Erbakan ve Refah Partisi’nin temsil ettiği “Siyasal İslam” Ve üçüncüsü de “Halk İslam’ı…
”Fethullah Gülen hareketini de işte bu Halk İslam’ının” temsilcisi olarak görür ve artık o cemaate bakışı değişir. Gülen hareketini “Siyasal İslam’a karşı kültürel İslam “olarak görür ve destekler. Bu aynı zamanda onu 15 Temmuz darbesinden sonra hapse kadar götürecek yolun açılmasıydı. Ama henüz o günlere daha 10 yıl vardı."
28 ŞUBAT’IN EN ZİRVE ANINDA ERBAKAN’A HAKARETTEN HAPİS CEZASI ALIYOR
Bence 28 Şubat ile bugünün yargısı arasındaki farkı gösteren en çarpıcı olaylardan birini 1998 yılında yaşıyor.
Fethullah Gülen hareketine sempatimi vardır ama dönemin Refahyol Hükümeti başbakanı Erbakan’ın temsil ettiği siyasal İslam hareketine karşıdır.
1998 yılında “Erbakan Irkçılıktan yargılanmalıdır” diye bir yazı yazar.
Bunun üzerine Erbakan’ın avukatları “Kişilik hakları zedelendiği” gerekçesiyle dava açar. Ve bu davada Şahin Alpay’a 3 ay hapis cezası verilir. Düşünün yıl 1998… 28 Şubat döneminin en zirve günleri. Böyle bir dönemde Erbakan lehine karar alan bir yargı var. Buyurun 28 Şubat adaletini bugünün adaleti ile karşılaştırın.
BİR ESKİ 4 OCAK 1996 AKŞAMI ÇIRAĞAN SARAYINDAKİ GÜLEN DAVETİNDE KİMLER VARDI
Kitapta anlatılan ilginç bir akşam var. Bu akşam, Fethullah Gülen olayının 90’lı yıllarda toplumun hangi kesimlerine nüfuz ettiğini çok çarpıcı şekilde anlatıyor.
O akşam Gülencilerin o dönemdeki en faal kuruluşlarından biri olan “Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın” “Hoşgörü ve Diyalog” ödülleri töreni vardır. Katılan kişiler arasında şunlar ardır:
“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, eski Çevre Bakanı Rıza Akçalı, Abdülkadir Aksu, Muhsin Yazıcıoğlu, Mehmet Aydın, Ali Coşkun, CHP’li siyasetçi Ertuğrul Günay.
ERDOĞAN VE MÜJDAT GEZEN AYNI ÖDÜLÜ PAYLAŞMIŞ
Katılan gazeteciler ise şunlar: Hasan Cemal, Mehmet Altan, Zeynep Göğüş… Ödül alan kişilere gelince tablo iyice ilginçleşiyor. TV Programı: Abdurrahman Dilipak-Toktamış Ateş Köşe yazarı: Cengiz Çandar ve Taha Akyol Spor: Fatih Terim Sanat: Barış Manço Çevre: Hayrettin Karaca Aile ödülü: Perihan Savaş Engellilere Yardım ödülü: Recep Tayyip Erdoğan ve Müjdat Gezen.
Bu gece “Eski Türkiye” denilen 90’lı yılların portresini de güzel anlatıyormuş.
Ya “Yeni Türkiye’de” ne oldu?
Müjdat Gezen, 90’lı yıllarda aynı sahnede ödül aldığı Erdoğan tarafından hakaret iddiasıyla mahkemeye verildi.
KUDÜS’TE HASİDİM DANSI YAPAN GAZETECİLERİ KİM VİDEOYA ÇEKTİ
1999 yılı Mart ayında bir grup Türk gazeteci İsrail hükümeti tarafından davet edilir.
O günlerde Kültür Bakanı olan İstemihan Talay, Şahin Alpay, Doğan Hızlan ve Murat Bardakçı İsrail’e giderler. Bir akyam Kudüs’te kaldıkları otelde geç saatte yatmaya giderken, aşağıdan müzik ve insan sesleri işitirler. Rehberleri “Geleneksel bir İsrail kutlaması var isterseniz gelin seyredin” der. Aşağıda salona girer ve çok ilginç bir manzara görür. Ortada bir perde vardır ve perdenin bir tarafında siyah elbiseli, baçları örgülü erkekler, öteki tarafından ise kandırlar dansa edip eğlenmektedir. Rehber “Hesidim geleneği” der. Yani radikal Yahudilerin eğlence gecesi. Şahin Alpay ertesi gün öğrenir ki, öteki gazeteciler kendisinden sonra oraya gelip bu eğlencelere katılmış. Doğan Hızlan ve İstemihan Talay’ı tuttukları gibi yanlarına çekip birlikte dans etmişler. O sırada Murat Bardakçı onları videoya çekmiş. Bugüne kadar hiç duymamıştım. Filistin Direniş hareketi ile İsrail’e karşı “Gönüllü ameliyata” katılan Şahin Alpay ile Hasidim Yahudileri kol kola…
İlginç bir manzaraymış.
ORHAN PAMUK CEBİNDEN ÇIKARDIĞI VİSKİYİ İÇEREK CANLI YAYINA ÇIKABİLMİŞ
Kitaptan ilginç bir olay da Orhan Pamuk’un siyasi görüşlerini anlatacağı ilk televizyon programına çıkışında yaşanmış. Ekim 1999’da CNN Masası diye bir program yapıyorlarmış. İlk konuk olarak Orhan Pamuk’u davet etmişler. Milliyet gazetesindeki tanıtımında, Orhan Pamuk ilk defa siyasi konularda görüşlerini söyleyecek” demişler. Gerisini Şahin Alpay’ın kalaminden okuyalım: “O akşam Orhan Pamuk en az benim kadar heyecanlıydı. Nitekim makyaj odasında cebinden çıkardığı küçük şişeden viski içerek sakinleşmeye çalıştığını hatırlıyorum.”
VE BUGÜN GELDİĞİ NOKTA: GENÇLİĞİMDE ATEİSTTİM ŞİMDİ TUTARSIZ BİR DEİST’İM
Kitap, Şahin Alpay’ın 3 Kasım 2002 günü “Zaman” gazetesinde yazmaya başladığı gün sona eriyor. O gün Zaman’da Nuriye Akman’ın onunla yaptığı bir söyleşi yayınlanıyor. O söyleşi, Şahin Alpay’ın 1974’de Çanakkale’de bir er eğitim alayında çekilen fotoğrafından 28 yıl sonra başladığı yeni hayatın Mottosunu da veriliyor. Söyleşinin başlığı şöyledir:
“ŞAHİN ALPAY: BEN FELSEFİ BAKIMDAN BİR DÖNEĞİM VE BUNUNLA İFTİHAR EDİYORUM”
Yeni düşünce sistemi hakkında ilginç bir ipucu daha verir o mülakatta : “Eskiden mülkiyetin hırsızlık olduğuna dair Proudhon’un meşhur lafının gerçeğin tam kendisi olduğunu düşünürdüm. Fakat zamanla vardığım sonuç şu oldu: Mülikiyet hürriyettir.” Dindar mısınız sorusuna verdiği yanıt da şu: “Kesinlikle dindar değilim. Ancak kültürel olarak Müslümanım. Bir yaratanın var olabileceğini düşünüyorum. Gençliğimde ateisttim. Şimdiki tavrımı ‘deizm’ olarak tanımlayabilirim."
”MERAK EDİYORUM 15 TEMMUZ GECESİNİ DE BÖYLE AYNI SAMİMİYETLE YAZABİLECEK Mİ?
Şahin Alpay’ın hatıralarının ilk cildi burada sona eriyor. Şimdi ikincisini merakla bekliyorum. Yani onun 15 Temmuz’a kadar geçen dökmeni, 10 Temmuz gecesi neler hissettiğini, bugün FETÖ olayı hakkında ne düşündüğünü, hapiste neler yaşadığını… Bugüne kadarki bölümü çok samimi anlatmış. Umarım o dönemi de aynı samimiyetle anlatabilir. Bizim neslimizin hikâyesi işte böyle bir şey.
Bu aynı zamanda bu 50 yılda Türkiye’nin büyük savruluşunun hikâyesi.
Sadece solcu ve liberal aydınların değil, aynı zamanda, gerçekten demokrasi arzulayan muhafazakar aydının da düş kırıklığının hikayesi…
ALDATMIŞ, ALDATILMIŞ
AYDINLAR ENKAZI
Görüyoruz ki bir “Aldatmış, aldanmış ve aldatılmış aydınlar” enkazı bu ülke… Biz başta birbirimizi çok sevmiştik… Ama yollarımız çok ayrıldı. Galiba şimdi yavaş yavaş yeniden birleşiyoruz…
Ama galiba artık çok geç…
Önümüzde kısa bir hayat kaldı…
Daha karanlık şeyler görmeyelim yeter…(*)
ŞAHİN ALPAY: “Bir Hikâyem Var” Anılar: Birinci Kitap, Lejand Yay. Kasım 2024