Adlarının açıklanmaması kaydı ile bilgi veren iki lise öğretmeni, Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğinin kâğıt üzerinde bile kaymadığını, artık üniversite sınavında da zengin öğrencileri binlerce sıra yukarı taşıyacak avantajın para ile satıldığını anlatıyor.

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNİN ADI ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI

Yıllardır, özel okullar, öğrencilerinin tüm notlarına yüz üzerinden 100 veriyordu. Yine de adil davranan özel okullar da vardı. Süreç içerisinde, bu da alınan ücrete eklendi. Ekstra ödenen bir ücrete, özel okullar öğrencilerinin tüm notlarını yüz üzerinden 100 olarak kayıt altına almaya başladı.”

Özel okullardan mezun öğrencilerin OÖBP (orta öğretim başarı puanı) parayla satın alınmış notlarla en yüksek puandan hesaplanırken, devlet okullarından mezun çocukların, OÖBP ise düşük çıktığı için, üniversite imtihanında binlerce sıra aşağıya düşmelerine neden olduğu bildirildi.

Ankara’da bir devlet okulunda görev yapan karı koca öğretmen sisteme nasıl teslim olduklarını anlatıyorlar.

"OÖBP AVANTAJINI SATIN ALMASAK OĞLUMUZ KAZANAMAZDI"

“Üniversite hazırlık kitaplarına editörlük de yapıyoruz. OÖBP eşitsizliğine son vermesini beklediğimiz siyasiler, süreç içinde bırakın bu durumu düzeltmeyi, özel okulların ortağı olup, adaletsizliğin garantörü oldular. Biz de kendi çocuğumuzu görev yaptığımız okula değil, bir koleje vermeye mecbur kaldık, Bu yıl istediği okula girdi. OÖBP avantajını satın almasaydık kesinlikle kazanamazdı!”

“1,9 MİLYON ÖĞRENCİ LİSEYİ BIRAKMAK ZORUNDA KALMIŞSA…”

CHP Eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Son 3 yılda 1 milyon 900 bin ortaöğretim yaşındaki öğrenci, maddi zorluklar nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kalmış ve en verimli yaşlarında 5 milyon genç de, Türkiye’yi terk etmişse, o ülkenin eğitiminde çok ciddi bir sorun olduğu anlamına gelir,” dedi.