TV programında konuşan Akman, yumurta fiyatlarındaki artışın maliyetlerdeki yükseliş kadar iç talep ve dış pazarlardaki gelişmelerle de şekillendiğini dile getirdi. Yumurta üretimindeki ana maliyetin yem olduğunu vurgulayan Akman, Türkiye'nin yem hammaddelerindeki ithalata bağımlılığını hatırlattı. "Yumurta üretiminde kullanılan yemin büyük bir kısmı ithalata dayalıdır. Bu durumda döviz kurları önemli bir faktör haline geliyor. Aynı zamanda üretilen yumurtanın yüzde 70-80'i iç piyasaya satılıyor. Yumurta üreticileri, tüccarlar ve iş insanları, bu süreci ihracatla başarılı bir şekilde yöneterek maliyet etkisini dengelemeye çalışıyorlar" şeklinde açıklamalarda bulunan Akman, yumurtanın 2023'ten bu yana en avantajlı hayvansal protein kaynağı olduğunu vurgulayarak Türkiye'de yumurtanın dünya piyasasına kıyasla oldukça uygun fiyatlı olduğunu, iç piyasada diğer protein kaynaklarına göre de ekonomik olduğunu belirtti.
Son aylarda Süveyş Kanalı'ndaki krizin etkilerini vurgulayan Akan, krizin ardından yumurta ihracatında belirli zorluklar yaşamaya başladıklarını, bu sorunları Rusya gibi farklı pazarlara yönelerek aşmaya çalıştıklarını ancak arz fazlasıyla karşılaştıklarını ifade etti.
Akman, gıda enflasyonunun manşet enflasyondan daha yüksek seyrettiğini hatırlatarak ikinci ve üçüncü çeyrekte enflasyonun tahmin edilemez olduğunu, ancak yılın ikinci yarısında yumurta fiyatlarındaki artışın gıda enflasyonuna yakın olacağını düşündüğünü ifade etti.