Haziran 2022'de geçici kanunla, enflasyonla mücadele çerçevesinde konut kiralarına yüzde 25'lik tavan uygulaması getirildi. Bu uygulama, Temmuz 2023'te sona erdi ve bir yıl daha uzatıldı. Ancak, Temmuz ayında kira zamlarının ne kadar olacağı hala belirsizliğini koruyor.

Hazine'ndeki açık büyüyor Hazine'ndeki açık büyüyor

Uygulama devam etmez veya yeni bir sınır getirilmezse, kira zamları önceki dönemde olduğu gibi 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanacak. Son olarak açıklanan mart ayı enflasyon verilerine göre; 12 aylık ortalama yüzde 55,91 olarak belirlendi. Yani yüzde 25'lik tavan uygulaması olmasaydı, ev sahipleri mart ayında en fazla yüzde 55,91 zam yapabilirdi.

Ancak, temmuz ayında 12 aylık enflasyon ortalamasının ne kadar olacağı belirsizliğini koruyor. Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre; yıl sonunda enflasyonun yüzde 44 civarında olması bekleniyor. Bu beklentinin gerçekleşmesi için de yılın geri kalanında ortalama aylık enflasyonun yaklaşık yüzde 2,5 olması gerekiyor. Bu şartlar sağlandığında, önümüzdeki aylarda 12 aylık ortalamaların (aylık tavan kira zam oranı) nasıl şekilleneceği tahmin ediliyor.

ZİRVE AĞUSTOS'TA SÖZLEŞME YAPANLARDA

Temmuz ayında kontratlarını yenileyecek olanlar için tavan zam oranı yaklaşık yüzde 64,6 civarında olurken, Ağustos ayındaki yenilemelerde bu oranın yüzde 70,9'a çıkması bekleniyor. Ancak sonraki aylarda bu oranın düşmesi öngörülüyor, çünkü baz etkisi devreye giriyor.

Bakan Tunç'un açıklamalarının ardından "sınır kalkıyor" şeklinde haberlerin çıkması üzerine, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bir açıklama yayınladı.

Merkez tarafından yapılan açıklamada, kiralarla ilgili vatandaşlardan gelen şikayetler doğrultusunda, TBMM Genel Kurulu'nda konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesine yönelik düzenlemenin 2022 Haziran ayında kabul edildiği hatırlatıldı. Herhangi bir resmi kurumdan, "yüzde 25 zam sınırının kaldırıldığına" dair bir açıklama yapılmadığı vurgulandı.

Editör: Berkay Akıncı