Kültür Sanat

Yayıncılıkta tröst iddiası: Yeni yazarların önü kesiliyor!..

Ajans 369-

Puslu Yayınevi sahibi Murat Bulut, özellikle kitap fuarlarında, banka yayıncılarının bir tröstünden söz ederken, küçük ve orta büyüklükteki yayıncılara üvey evlat muamelesi yapıldığını, yeni yazarların önünün kesildiğini kaydetti.

Yapılan kitap fuarlarının niteliği ile ilgili temel bir sorun olduğunu belirten Bulut, bu anlamda küçük yayıncıların eylem birliği yapmak üzere bir oluşum içinde olduklarını ifade ediyor.

Bulut, öncelikle, üretim faaliyetleri ve gider kalemlerinde oluşan artışların her sektörde olduğu gibi, yayıncılık sektörünü de olumsuz etkilediğini anlattı.

Kitap fuarları ve kitap günlerinde yapılan ayrımcılığın ayyuka çıktığını belirten Murat Bulut, Türkiye’de kitap fuarcılığı anlamında birkaç tanınmış firma ve diğerleri de dâhil, kiralama ücreti yaptıkları ciddi zamların yayıncılığı olumsuz etkilediğini ifade etti.

KÜLTÜRE ERİŞİME YÜZDE 150’LİK ZAMLAR YAPILDI

“Kitap fuarı stantlarına yüzde 150’lik zamlar yapıldı. 1,5 yıl önce metrekaresi, bin 200 bin TL iken, şu anda 2 bin 800 TL'ye varan fiyatlar isteniyor.”

Bir fuara katılmanın artık, küçük ve orta büyüklükteki yayıncı için çok ciddi rakamlara denk geldiğini kaydeden Bulut, “Stant fiyatları, kitap fiyatlarını da dolaylı arttırırken, okura da olumsuz yansımaları oluyor. Büyük sermaye gruplarına tanınan olanakların hiç biri, küçük ve orta dereceli yayınlara asla tanınmıyor.

EN GÜZEL YERLER BANKAYA EN KÖTÜ KÜÇÜKLERE

Banka yayıncılarına pek çok açıdan avantajlar sağlandığını belirten Bulut, “Fuarda en güzel yerler banka yayıncılarına veriliyor,” dedi. Zaten mali gücü olan kurumlara avantajlar sağlanırken, küçük ve orta büyüklükteki yayıncıların en kötü yerlere mahkûm bırakıldığını anlatıyor.

BÜYÜKLERE FARKLI SALONLARDA DA STANT VERİLİYOR

Yine büyük yayıncılara farklı salonlarda da, farklı stant açma avantajı sağlandığını söyleyen Bulut, çifte standardın, haksız rekabet getirdiğine dikkat çekiyor.

YAYINCILAR ÖNDEN BORÇLANDIRILIYOR!..

Fuar öncesi alınan peşinatlar, yine önden alınan teminatlarla, daha fuar başlamadan yayıncıların borçlandırıldığına işaret eden Bulut, ayrıca yayıncılardan haksız paralar alındığını da anlatıyor.

“Bazı belediyelerin kitap günleri adı altında etkinliklerinde organizatörler, yayıncılardan haksız ücretler alıyor.” -kamu adına yapılan etkinliklerden ücret alınmaması gerekiyor-

Kültürel etkinliklerdeki organizatörlüğe soyunan kişilerin, sektörden bihaber, hatta organizatörlük birikimi bile olmayan, sadece ticaret ve para kazanmaya odaklı insanlardan oluştuğunu aktarıyor.

KÜÇÜK YAYINCILAR BİRLEŞMELİ

Türkiye’de bu konuda büyük bir oluşum gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Bulut, küçük ve orta büyüklükteki yayıncıların bir araya gelip, fuarcılıkla ilgili sorunlar konusunda eylem birliğine girmelerinin artık kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Murat Bulut, küçük ve orta büyüklükteki yayıncıların eylem birliğiyle hareket etmek üzere, bir oluşum içinde olduklarını sözlerine ekledi.