Mart 2024'te WhatsApp güvenlik ekibi, meslektaşlarına dahili bir uyarı gönderdi. Yazılımın kapsamlı güvenlik önlemlerine rağmen, kullanıcıların belirli bir tür devlet gözetimine karşı savunmasız olduğu tespit edildi.

The Intercept'e göre, daha önce rapor edilmemiş bir tehdit değerlendirmesinde, uygulamanın 2 milyar kullanıcısı arasındaki konuşmaların içeriklerinin güvende kaldığı belirtiliyor.

Ancak mühendisler, devlet kurumlarının hangi kullanıcıların birbirleriyle iletişim kurduğunu, özel gruplara kimlerin üye olduğunu ve hatta kullanıcıların konumlarını tespit etmek için "şifrelememizi aşabildiklerini" ifade ettiler.

Güvenlik açığı, yıllardır kullanılan bir ağ izleme tekniği olan "trafik analizi" temelinde ortaya çıkıyor ve internet trafiğinin geniş çapta izlenmesine dayanıyor. Belge, WhatsApp'ın bu durumdan etkilenen tek mesajlaşma platformu olmadığını da belirtiyor.

Meta'nın, WhatsApp'ın işlevselliği ile kullanıcılarının küçük ama savunmasız bir kesiminin güvenliği arasında bir öncelik belirlemesi gerektiği ifade edildi.

Değerlendirme raporunda, WhatsApp’ın ulus devletlerin kiminle konuştuğunu belirlemesine olanak tanıyan trafik analizi açıklarını azaltması gerektiği, risk altındaki kullanıcılarının bu tür analizlere karşı güçlü ve etkili korumalara ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalar sırasında gelen tehdit uyarısı, bazı Meta çalışanları arasında endişeye yol açtı. Dört Meta çalışanı, The Intercept'e, WhatsApp personelinin dijital gözetimin Gazze Şeridi'nde hedef belirlemesine yardımcı olduğu bir dönemde, İsrail'in Filistinlileri izlemek için bu güvenlik açığından yararlanabileceğini iddia etti.

Meta sözcüsü Christina LoNigro, WhatsApp'ın bir arka kapısı olmadığını ve uygulamanın işleyişine dair herhangi bir güvenlik açığına ilişkin kanıt bulunmadığını belirtti.

Ulusal internet trafiğine bu bakış açısı, konuşmaların içeriği gizli kalsa da, hangi kişilerin birbiriyle iletişim kurduğuna dair güçlü ipuçları sunar.

YENİ SORUN

Savaş giderek daha dijital hale gelirken, meta veriler dünya çapında istihbarat, askeri ve polis teşkilatları için büyük önem kazanıyor.

WhatsApp tehdit değerlendirmesi, Meta içinde bir gerilim noktası haline geldi ve bu durum, İsrail'in savaşa yönelik veri odaklı yaklaşımını Nisan ayında duyurmasıyla iyice belirginleşti.

Meta içindeki WhatsApp tehdit değerlendirmesi, İsrail'in savaşa veri merkezli yaklaşımına dair bir açıklamanın Nisan ayında yapılmasıyla birlikte bir sorun haline geldi.