Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanı Mehmet Uçum, Meclis'in anayasa yapma yetkisini aldı ve Anayasa Mahkemesi'nin bu süreçteki rolünü ele alan bir makale kaleme aldı. Uçum, "Darbeler aracılığıyla güç elde eden odakların anayasalarını dokunulmaz görmek sorunların temelidir" dedi. Ayrıca yeni anayasa düzeninin yeniden düzenlenemeyeceğini belirtti.

Hüda Par Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, ilk üç maddeyi değiştirmek üzere, 4. Maddenin değiştirilmesini istemiş, gelen tepkiler üzerine konu kapatılmıştı.

Cumhunbaşkanı Erdoğan, böyle bir gündemimiz yok, diyerek konuyu kapatmışsa da, Uçum’un sözleri tartışma yarattı.

"Türkiye Cumhuriyeti, halkın iradesinin Meclis aracılığıyla yeni bir anayasa yapma gücüne sahiptir" diyen Uçum, hukuk literatüründeki aslı kurucu iktidar ve tali kurucu iktidar anayasasına dikkat çekti. Meclis'in anayasa yapma yetkisi ve Anayasa Mahkemesi'nin bu süreçteki rolünü üstlenmek

"Savaşlar, darbeler ve ülkelerin zorla parçalanması gibi mevcut, gücü ele veren yapıların meşru ve okunmaz olarak görülebilmesi, problemlerin özüdür. TBMM'nin aslı kurucu iktidara dayalı yeni bir anayasa yapma yetkisine sahip olmaması savunanlar var. Ancak bu şekilde, ve halk niyetine karşı bir durma sergilemek anlamına gelir. Bu görüşün savunulması, şiddet ve kaosu meşrulaştıran bir figüre sürüklenmeye neden olur" şeklinde görüldüğünü belirtti.

Erdoğan’ın, metal yorgunluğuna çözümü: Yeni kadrolar! Erdoğan’ın, metal yorgunluğuna çözümü: Yeni kadrolar!

Mehmet Uçum, halk tarafından seçilen ve temsil yetkisine sahip olan Meclis'in, halkın kopyalarına sunulmak şartlarla yeni bir anayasa yapma yetkisine sahip olduğunu savundu. Ayrıca, 2012'deki Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun anayasanın kanunlaştırma süreci 1982 Anayasası'nı referans almadığını hatırlatarak, "Bu karar, halk adına temsili kuruculuk yetkisinin kayıtlının bültenidir."

Editör: Murat Bayar