Ekonomi

Türkiye’nin uluslararası kredi notu, dünyanın neresinde?

Fitch ve Moody’s’ten sonra S&P’de, Türkiye’nin uluslararası kredi notu bir yıl içinde iki kademe arttırdı. Peki bu yeterli mi?

Standard & Poor's (S&P), 2 Kasım 2024 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu "B+" seviyesinde "BB-"ye yükseltti ve görünümü "durağan" olarak belirledi. Böylece Fitch ve Moody's'in ardından S&P Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırmış oldu. S&P, bu yıl Mayıs ayında da Türkiye'nin kredi notunu bir kademe yükseltmişti. Bu değişiklikle, Türkiye'nin "Yüksek Dereceli Spekülatif" notu ile "Spekülatif" sıralaması yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan

GELİŞMELER SÜRDÜRÜLEBİLİR Mİ?

Bakan Şimşek, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu "B+"'dan "BB-"ye çıkarmasını değerlendirirken, bu artışın arkasında ekonomideki dengelenme, azalan cari açık, dış büyümenin büyümesi, Türk lirasındaki istikrar, artan rezervler ve dezenflasyonun olumlu etkileri görülüyor belirtti. Şimşek, "Bu olumlu gelişmeler, ülke risk primimizi düşürdü ve dış borçlanma maliyetlerinde kaydedilen değer bir iyileşme sağladı. Piyasada bu olumlu gelişmelerin sürdürülebilir olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

NOTUMUZDAKİ İKİ KADEME ARTIŞLA NE DEĞİŞTİ?

Ancak geçmişte kendini ekonomist olarak nitelendiren bir yönetim, Merkez Bankası başkanlarını görevden alarak, Türkiye'ye kredi notu olumsuz bir tablo çizmeyi başarmıştı. Bakan Şimşek, faizi bir dizi artırımla yüzde 17'den, yüzde 50’ye yükseltlmişti. Ancak Türkiye'nin üretimi ve ihracatında gözle görülürü bir değişim olmadığı ve yapısal reformlar uygulanmadığı için ekonomik kriz devam ediyor.

TÜRKİYE'NİN NOTU GERÇEKTEN ÖVÜNÇ KAYNAĞI MI?

S&P ve Fitch'e göre Türkiye'nin kredi notu BB- seviyesinde. Yatırım yapılabilir bir seviyeye ulaşması için, BB, BB+ ve BBB- seviyelerinin üç kademe daha yükselmesi gerekiyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları nezdinde ise bu seviyelerin altı çöp olarak görülüyor.