Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'nin zenginlerini değerlendirdi: “O listeden yalnızca bir aile kaldı.”

Tarihçi ve akademisyen İlber Ortaylı, çocukluk yıllarında babasının kendisine saydığı Türkiye'nin zengin ailelerinden bugün sadece Koç ailesinin varlığını sürdürdüğünü belirtti. Ortaylı, “Tıpkı Güney Amerika gibi; servetlerin el değiştirmesi yirmi yılı bulmuyor” ifadelerini kullandı.

Bu yıl altıncısı düzenlenen Edremit Kitap Fuarı’nda “Yaşam Boyu Onur Ödülü” Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya verildi. Fuarın açılışı da Ortaylı’nın söyleşisiyle gerçekleşti. Tarihçi yazar, Türkiye’nin kıyılarından Ege’deki nüfus değişimlerine, gezginlik kültüründen eğitim sistemine kadar pek çok konuda önemli görüşler paylaştı.

KIYILARA OTEL YAPILMASINA TEPKİ

Yüzde 100 ithal sigaraya zam yapıldı! Yüzde 100 ithal sigaraya zam yapıldı!

Kıyıların halka kapatılmaması gerektiğini savunan Ortaylı, Türkiye'nin nüfus artışıyla birlikte kıyılarda ileride büyük kavgalar çıkabileceğini belirterek, kıyılara otel yapılmasının ve özel plajların açılmasının engellenmesi gerektiğini vurguladı.

ZENGİNLİK VE TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE

Bir soru üzerine Türkiye'de servet sahiplerinin sıkça değiştiğini söyleyen Ortaylı, çocukluğunda babasının saydığı zenginler listesinden bugün yalnızca Koç ailesinin kaldığını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye’deki zenginlerin gösterişli tüketim alışkanlıklarını eleştirerek, Batı Avrupa’da bile bu denli gösterişin olmadığını belirtti.

DÜNYAYI GÖRGÜSÜZCE GEZENLER

Dünyayı anlamak ve gezginlik kültürü konusunda da toplumsal sıkıntılara değinen Ortaylı, gezmenin servet harcamak anlamına gelmediğini, aksine, sade ve kültürel bir deneyim olması gerektiğini ifade etti.

Editör: Murat Bayar