Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sokakta hissedilen enflasyon ile resmi enflasyon arasındaki farkla ilgili tepkilere yanıt verdi. Kurum, ürünlerin fiyatlarının yayımlanmamasının doğru bir karar olduğunu savundu. Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş'ın dün yayımladığı ve eleştirilere neden olan enflasyon sepeti kalemleri hakkında TÜİK, "Manipülasyonlara yer vermemek için dünyanın önde gelen ülkelerinin hiçbiri madde düzeyinde tüm fiyatları hesaplayıp yayımlamamaktadır" şeklinde bir açıklama yaptı.
Alaattin Aktaş, dün yayımlanan "Temmuz Enflasyonu İşte Bu Fiyatlarla Hesaplandı" başlıklı yazısında, TÜİK'in enflasyonunun neden gerçek hissedilen enflasyondan düşük olduğunu detaylı bir şekilde açıkladı. Aktaş, resmi enflasyon sepetinde kiranın 6.256 lira, doktor muayenesinin 34 lira, beyaz peynirin 149 lira, yumurtanın 2,67 lira, özel üniversite ücretlerinin 199 bin lira, yurt ücretinin ise 457 lira olarak belirlendiğini belirtti. Ayrıca, zeytinyağının 116 lira ile zeytinden (136 lira) daha ucuz olduğunu da ifade etti.
Açıklamada, TÜİK'in "dünyanın en şeffaf resmi istatistik kurumlarından biri" olduğu iddia edilerek şu ifadeler kullanıldı:
"Bir köşe yazarı tarafından, Kurumumuzun en son Nisan 2022'de yayımladığı bazı madde fiyatları, kurumumuz tarafından hâlihazırda yayımlanmakta olan temel başlık seviyesindeki fiyat endeksleriyle genişletilerek günümüze ilişkin ortalama fiyat hesaplamaları yapılmıştır iddiası ortaya atılmıştır.
Bu yanıltıcı sonuçların bazı çevreler tarafından manipülasyon amacıyla kullanıldığı görülmektedir. Bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen bu çevrelerin, 143 temel başlık arasından birkaçını seçerek yanıltıcı beyanlarda bulunduğu gözlemlenmiştir.
Ayrıca, ilgili köşe yazarı tarafından yapılan hesaplamalar, özellikle bir temel başlık altında birden fazla madde ve madde çeşidi bulunduğunda tamamen hatalı çıkarımlara yol açmaktadır."