Bilişim çağında veri güvenliği en önemli konulardan biri haline geldi. Kolayca erişilebilen ancak korunması zor olan kişisel bilgilerin istenmeyen kişilere geçmesini önlemek amacıyla Türkiye'de yerli bir yapay zeka uygulaması geliştiriliyor. Bu uygulama, hem yerli hem milli olacak ve "Türkçe" dilinde hizmet verecek.

TÜRKÇE DİL MODELİ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Türkiye'de "bilim" denince akla gelen ilk kurum olan TÜBİTAK, birçok başarılı projeye imza atan bir kuruluş olarak, şimdi de tamamen yerli yapay zeka geliştirmek için harekete geçti. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, projeyle ilgili bilgi verirken, iklim değişikliğinin de TÜBİTAK'ın öncelikli konuları arasında olduğunu vurguladı. Mandal, tüm bu projelerin arkasında Türk bilim insanlarının büyük çabalarının bulunduğunu ve tersine beyin göçünün sürdüğünü belirtti.

Instagram'da değişiklik Instagram'da değişiklik

YAPAY ZEKÂNIN KULLANIM ALANLARI

Mandal, "6 Şubat depremlerinde kaybolan bebeklerin bulunmasına yardımcı olmak için Deringörü programımızı kullandık. Aslında bu, savunma sanayi için geliştirdiğimiz bir yapay zeka uygulamasıydı" şeklinde konuştu.

"ARAYÜZ OLARAK HİZMET VERİYORUZ"

Sözlerine devam eden Mandal, "2030 yılına bakıldığında, yapay zekanın 15.7 trilyon dolarlık bir pazar oluşturabileceği öngörülüyor. Bu yapay zeka enstitüsünün bir yönü, kendi Türkçe dil modeli üzerine altyapımızı oluşturmak ve aynı zamanda bir arayüz olarak hizmet vermek. Şu ana kadar sanırım 30'a yakın projeyi destekledik. Ne yazık ki ülkemiz, iklim değişikliğinden dünya ortalamasının çok üzerinde etkileniyor. Akdeniz Havzası'nın gelecekte bugünkü senaryolarla var olmayacağı öngörülüyor" ifadelerine yer verdi.

Editör: Berkay Akıncı