“Tek reçetemiz eğitim!”

Cumhuriyetin kadına sağladığı olanaklarla meslek sahibi olan kadınlar borçlarını zor durumdaki gençlerin de eğitimlerine destekle ödemek isteyince KAHEV kuruldu.

KAHEV diye bir vakıf duymuş muydunuz? Ben duymamıştım, muhtemelen siz de duymamıştınız. Öyle anlamlı, öyle değerli bir ödül verildiği için duyduk ki isimlerini, öykülerini dinlerken hepimizin gözüne toz kaçtı, usulca sildik gözyaşlarımızı, yüreğimiz sıcacık oldu, iyiliğin değerlendirilmesini alkışladık hep birlikte.

Kısır siyasi çekişmelerden uzaklaşıp bunu anlatmak istedim bugün size.

Çoğunlukla gelişmekte olan bölgelerde görev yapan, zaten böyle bir mesleği seçtikleri için yüce gönüllü kadın ve anne hekimlerin facebook’ta paylaştıkları bir sayfa varmış, meslek yaşamının sorunları, iş güç, özel günler derken bu 25 arkadaşın grubuna bir gün bir genç kız Ben de TIP okuyorum ve sizin gibi hekim olmak istiyorum ama babamı kaybettik ve sizden yardım istiyorum diye başvurmuş, hemen aralarında toplayıp ona burs vermişler, veriş o veriş! 25 anne hekim, 6 yılda 25 bin kişinin katıldığı umut olmuş bir vakfa dönüşmüş: 

KADIN HEKİMLER EĞİTİM VAKFI: KAHEV!

O 25 kadının facebook sayfasına her gün yeni talepler yağmaya başlayınca bu böyle olmayacak deyip kurdukları vakıf, bugün sadece burs vermiyor, gelen taleplere göre okulları onarıyor, öğrencilere laboratuvar yapıyor, müzik aleti alıyor, kendilerine ulaşan ihtiyaç sahibi her bir talebe yürekten dokunuyor.

7/24 online olan hatlarıyla her arayana yanıt verip sorunlarını çözmeye ulaşan sağlık konusunda yemin etmiş bu kadınlar “Tek reçetemiz eğitim” diyerek eğitime destek olmak için yola çıkıp büyük bir ağa ulaşmış.

KOÇ VAKFI

55 yıldır “üstümüze vazife” diyerek yola çıkmış olan Türkiye’nin en büyük sanayicisi Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç adına kurulmuş olan vakıf, her yıl verdiği ödülün 23. sünü bu kez EĞİTİM alanında kararlaştırmış ama KAHEV’i arayıp bularak onlara böyle bir destek ve değer verince hem eğitim, hem filantropi, hem sağlık diyelim, her alana dokunmuş.

Gerçi KOÇ Vakfı da bugüne kadar 50 binden fazla gence burs sağlamış bir vakıf ama KAHEV’in seçilme nedeni sadece burs veren bir vakıf olmaları değil. Ömer Koç bunu şöyle vurguladı: Cumhuriyet kadınlarının dayanışmasının çok özel örneklerinden biri olan KAHEV çağdaş ve müreffeh bir topluma ancak eğitim yoluyla erişebileceğimiz anlayışıyla da takdire şâyandır.”

SEÇİCİ KURUL

Bu ilginç öyküyü bulup çıkaran seçici kurulu da anmamak haklarını yemek olur: KAHEV’i bu ödüle, 20. Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Hüseyin Vural’ın başkanlığını yaptığı ve Prof. Dr. Ebru Aktan Acar, Prof. Dr. Soner Yıldırım, Prof. Dr. Emine Erktin, Prof. Dr. Yüksel Kavak’tan oluşan Seçici Kurul önermiş.

NASIL BAŞLADI

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, açılış konuşmasını yaptıktan sonra KAHEV Başkanı Uzman Doktor Demet Orhan Başev’e bıraktı mikrofonu. Bu dokunaklı öyküyü ondan dinledik: Dr. Başev, Biz, Cumhuriyetimiz sayesinde eğitim olanaklarıyla buluşabildik, Cumhuriyet kadınları olarak önce kendi mesleklerimizi kazandık. Sonra topluma yararlı işler yapma aşamasına geldiğimizi fark edip sosyal medya üzerinden bir öğrencinin eğitimini yarıda bırakmaması amacıyla buluştuk ve bu kıvılcım sağlık camiası içinde âdeta bir eğitim seferberliğine dönüştü.”

Bugün 5 binden fazla öğrenciye düzenli burs sağlayan ve COVID salgını döneminde kaybettiğimiz sağlık çalışanlarının çocuklarına düzenli burs ve destek veren KAHEV’in 5 bin 500’den fazla resmi üyesi ve 26 binden fazla gönüllüsü bulunuyor.

Cumhuriyetin olanaklarıyla kadın olarak eğitime ve doktor olma hakkına sahip olan kadınların toplumun muhtaç kesimleri için ellerini taşın altına koyması önemli de, keşke buna ihtiyaç olmasa!

MÜZİK DE YAPIYORLAR!

En tatlı sürpriz ise sondaydı. Bu kadınlar, hem hekim, hem anne, hem vakıf üyesi olarak çalışmakla kalmamış, bir de koro kurmuşlar aralarında, davetlilere küçük bir konser bile verdiler! Doktorlar da müzik alanında eskiden beri var oluyorlar zaten canım!