Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edildi.
Teklife göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları, kurulabilmek ve faaliyete geçebilmek için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin almak zorunda olacak. Kurul, izin verirken TÜBİTAK'ın belirlediği kriterlere uygunluğu arayacak.
Sermaye piyasası araçlarına özgü haklar sağlayan kripto varlıklara ilişkin düzenleyici işlemleri gerçekleştirme, özel ve genel nitelikte kararlar alma, tedbir ve yaptırım uygulama yetkisi SPK'ya ait olacak.
SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile müşterileri arasında düzenlenecek sözleşmelerin içeriği, kapsamı, değiştirilmesi, ücret ve masraflar, sona erme ve fesih konularında belirlemeler yapabilecek. Ayrıca, bu sözleşmelerde yer alması gereken asgari hususları da belirleyebilecek.
Platformların kendi bünyelerinde işlem görecek ya da ilk satış veya dağıtımı yapılacak kripto varlıkların belirlenmesi ve bu varlıkların işlem görmesinin sonlandırılması için yazılı listeleme prosedürü oluşturulması zorunlu olacak. Bu konuda Kurul tarafından ilke ve esaslar düzenlenebilecek.
Platformlarda fiyatlar serbestçe oluşacak. Platformlar, işlemlerin güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil, dürüst ve rekabetçi bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla emir ve işlem esaslarını belirleyeceklerdir. Ayrıca, piyasa bozucu nitelikteki eylem ve işlemlerin tespit edilmesi, önlenmesi ve tekrarlanmaması için gerekli gözetim sistemlerini kuracak ve her türlü önleyici tedbiri alacaklardır.
Platformlar, piyasa bozucu nitelikteki eylem ve işlemlere ilişkin tespitleri yapmak, bu tür eylem ve işlemleri gerçekleştiren hesapları kısıtlamak, durdurmak ve kapatmak gibi gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacaklardır. Ayrıca, ulaşılan tespitleri raporlayarak Kurula bildireceklerdir.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılar, müşterilerin kripto varlık transferlerinin gerçekleştirildiği cüzdanlar ve fon transferlerinin gerçekleştirildiği hesaplarla ilgili kayıtları güvenli, erişilebilir ve takip edilebilir şekilde tutacaklardır.
Platformlar, müşterilerine ait kripto varlıkların, müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurulmasını esas alacaklardır. Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği yapılmasına ilişkin usul ve esaslar ise SPK tarafından belirlenecektir. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarına, icra edecekleri faaliyetleri gösteren yetki belgesi verilecektir ve bankalar için BDDK'nin uygun görüşü aranacaktır.