Ajans 369 Özel

Yaz aylarında düşen fiyatlarla vatandaşı sevindiren tarım ürünleri pandemi döneminden bu yana cep yakan fiyatlarıyla konuşuluyor.

Geçen yıl tek haneli rakamlara satılan domatesin 35 liraya yükseldiği, taze fasulyenin 100 liraya çıktığı süreci tarım işletmecisine sorduk.

Üretici 2012 yılında çıkan Büyükşehir Yasası’na işaret ediyor. Yasa, adaptasyon süreci için ertelenmiş, İstanbul’da pandemi sürecine dek uygulanmamıştı. Yasa, köyleri mahalle statüsüne çıkarırken, elektrik, su gibi girdi maliyetlerinin üç katına kadar yükselmesine ve üretimin düşmesine neden oldu.

İstanbul’un Gümüşdere mahallesinden Osman Akgül, bölgedeki tarım üreticisinin Hazine arazisi üzerine ecri misil denilen kiralama yöntemi ile tarım yaptığına dikkat çekiyor.

Akgül, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) hibe ettiği fideler olmasa ayakta duramayacaklarını anlatıyor.

GÜMÜŞDERE’NİN YÜZDE 47’Sİ İCRALIK

İmamoğlu: “Eski düzenin devri kapandı!” İmamoğlu: “Eski düzenin devri kapandı!”

Ecri misil bedeli olarak, köyden mahalleye dönüşle ciddi bir vergi artışına tabii tutulduklarını belirterek, “Gümüşdereli üreticinin yüzde 47’si hacizlik duruma düştü. Artık bölgede kimse tarım üretimini sürdüremiyor” dedi.

SİYEZ UNU YOK

Bilindiği üzere Türkiye’nin ihtisaslaşmış ürünü buğdayda bile Rusya Ukrayna savaşındaki kısıtlar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanmıştı. Yüzde 60 zamla, İstanbul Halk Ekmek’te 25 TL’den 40 TL’ye çıkartılan siyez unu bir süre sonra piyasadan sessiz sedasız çekilmişti.