Ekonomi

SSK ve Bağ-Kur maaşları netleşti

Temmuz 2024 itibarıyla, Bağ-Kur (4b) ve SSK (4a) emeklilerinin en düşük maaşı belirlendi. Emekli kök maaşı 8018 TL'nin altında olanlar dikkat! Ödeme takvimi ve tüm detaylar burada...

SSK ve Bağ-Kur (4a, 4b) emeklilerine %24,73, memur emeklilerine (4c) ise %19,31 zam yapıldı. Ancak, kök maaşı 8.018 TL'nin altında kalan emekliler bu zamdan faydalanamadılar. Yeni düzenlemeyle, en düşük maaşı alan emeklilere Hazine tarafından ek destek sağlanacak ve maaşları artırılacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BELİRLENDİ

Temmuz 2024 itibarıyla en düşük emekli maaşı yeniden düzenlendi ve netleşti. Bu yeni düzenleme, belirlenen kriterlere göre yapıldı.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler şu açıklamaları yaptı:

Mevcut kanun teklifinin dışında farklı konular üzerinde çalışmalar devam ediyor. Güler, geçmişte kamuoyuna yanıltıcı bilgilerin sızdırıldığını ve bu bilgilerin etki analizi ile belgelenmediğini belirtti.

"VERGİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPIYORUZ"

Vergi kanunlarında yapılacak düzenlemeler ile vergi adaletini artırmak, doğrudan vergilerin oranını yükseltmek, vergi güvenliğini sağlamak, kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek, bazı vergi istisnalarını kaldırmak veya değiştirmek, cezaları daha caydırıcı hale getirmek, devreden KDV'yi azaltmak ve ithalatı düşürmek amaçlanmaktadır.

EYT İLE EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLARA DESTEKLER SONA ERDİ

EYT ile emekli olup çalışmaya devam edenlere yönelik destekler son buldu. Sigorta prim oranları %2.25'e çıkarıldı. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı sayılan ve yaşlılık aylığı alan kişilere işverenlere sağlanan 5 puanlık prim desteği Hazine tarafından ödenmeyecek. Serbest bölgelerde faaliyet gösteren işletmelerin kazanç istisnası sadece ihracat gelirleriyle sınırlandırılacak şekilde düzenlemeler yapılıyor. IBAN kullanımındaki hatalara ilişkin cezalar artırılıyor.

Yeni vergi güvenlik önlemleri devreye giriyor. Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması vergi sistemine dahil ediliyor. Serbest meslek ve ticari kazançlardan elde edilen gelirlerin hasılatlarını belirlemek için düzenlemeler yapılıyor. Yüzde 20'nin üzerinde uyumsuzluk tespit edilen durumlarda ilgili kişilerin izaha davet edilmesi planlanıyor.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmek amacıyla cezaların etkinliğini artırıyor ve usulsüzlük cezalarını yükseltiyoruz. Başkasının POS cihazını kullanarak veya başkasının hesabına ödeme yaparak gerçekleştirilen işlemler için cezaları ağırlaştırıyoruz. Vergi uzlaşma süreçlerine yeni düzenlemeler getirerek, sadece cezalar için uzlaşma başvurusu yapılabilmesini öneriyoruz, vergi aslını kapsam dışı bırakıyoruz.

En düşük emekli maaşı dosya bazında 10.000 TL'den 12.500 TL'ye çıkarıldı. Bu düzenlemeyle dul ve yetim maaşları da netleşti; dul maaşı 6.250 TL, yetim maaşı ise 3.125 TL olarak belirlendi.