Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla yürütülen çalışmalara dair açıklamalarda bulundu. Şimşek, banka kartları, kredi kartları ve sanal kartlar üzerinden yapılan elektronik ödemeleri yakından takip ettiklerini belirterek, özellikle sosyal medya platformları üzerinden gelir elde edip bunları beyan etmeyenlerle ilgili çalışma başlattıklarını ifade etti.
HAZİNE VE MALİYE BAKANI ŞİMŞEK'TEN VERGİ DENETİMLERİ AÇIKLAMALARI
E-ticaretin küresel ölçekte artması ve Kovid-19 salgınıyla birlikte Türkiye'de de yükselmesi üzerine, bu sektörün vergi yükümlülüklerine etkisinin değerlendirildiğini açıklayan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın elektronik ödemelere ilişkin verileri aracı hizmet sağlayıcıları, bankalar ve ödeme kuruluşlarından aldığını belirtti. Bu veriler üzerinden elektronik ortamda mal ve hizmet alım satımı yapan firmaları detaylı bir şekilde incelediklerini ve ödeme kayıtlarından hareketle riskli 250 bin mükellefi analize tabi tuttuklarını ifade etti.
E- TİCARET VE SOSYAL MEDYA GELİRLERİ ÜZERİNDEN VERGİ DENETİMLERİ
Sosyal medya uygulamalarından gelir elde edenlerin de bu kapsamda izlendiğini vurgulayan Şimşek, özellikle fenomenlerin yanı sıra Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi popüler platformlardan gelir elde edip bu gelirleri beyan etmeyenlerle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Elektronik ödeme kuruluşlarını tercih eden bu kişilerin vergi mükellefiyetlerini taşımadıklarını tespit etmeleri üzerine, sosyal medya uygulamalarını kapsayan genişletilmiş bir analiz çalışması yürütüldüğünü açıkladı.
ELEKTRONİK ÖDEMELER VE VERGİ UYUMLUĞU İNCELEMELERİ
Ayrıca, gelir elde eden ancak bunu beyan etmeyen veya eksik beyan eden mükelleflere de odaklandıklarını söyleyen Şimşek, bu kişilere yönelik gönüllü uyum ve izah davet uygulamaları dahil olmak üzere tüm yasal işlemlerin başlatıldığını belirtti.
Bakan Şimşek, KDV denetimlerine de vurgu yaparak, özellikle restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV oranıyla gerçekleştirilen satışları denetlediklerini ve bu kapsamda 6 bin 200 mükellefi analiz ettiklerini ifade etti. Restoranlardan gelen bir ihbar üzerine yapılan denetimlerde, yüzde 1 KDV oranıyla satılan ürünlerin yanı sıra diğer ürünlerin satışının sigara gibi gösterilerek KDV'siz satıldığının tespit edildiğini belirten Şimşek, bu sayede 39 bin mükellefin denetlendiğini ve 2 milyar lira KDV matrah farkının tespit edilip gerekli işlemlerin yapıldığını açıkladı.
Son olarak, yapılan çalışmaların vergi adaletini artırmaya yönelik önemli bir adım olduğunu vurgulayan Şimşek, vergi kayıp ve kaçağını önlemek için pek çok sektör ve alanı yakından takip ettiklerini belirtti. Vergi denetimlerinin saha çalışmaları ve elektronik uygulamalar üzerinden yoğunlaştığını söyleyen Şimşek, vergi ödemeyenlerle kararlılıkla mücadele ettiklerini ifade etti.