Bu yazıda yeteneğini şöhret ve sanat için yapan birinin değil sevdiği için resim yapan birini öyküsünü okuyacaksınız. Yavuz Selim Özbudak, çizim yeteneği olan sevdiği için çizimler yapan bir kişi. Yavuz Selim Özbudak, şimdilerde devlet tiyatrosunda öğrenci olarak eğitim alıyor. Çocukluğunu Samsun’un Lâdik ilçesinde geçiren Özbudak, 23 yıldır Antalya’da yaşıyor.

Özbudak, çizim yapmanın püf noktasını şöyle anlatıyor: “Çizim yapmak düz çizgi çizebilmekle başlar. Yamuk çizgilerle resim çizemezsin.” Bakış açısının da önemine vurgu yapan Özbudak, nesneyi zihninde canlandırıp kağıda doğru yansıtabilmenin önemini vurguluyor.

Resme olan yeteneğini ilkokul yıllarında fark eden Özbudak: “Ben çizimlerimin sıradan olduğunu düşünürdüm. Ancak çevremdeki insanlar çizimlerimin çok iyi olduğunu söylemeye başladıklarında kendime olan özgüvenim arttı.” Yavuz bey, çevresindeki kişilerden aldığı olumlu dönütlerin ardından çizim yeteneğinin üzerine gitmeye karar verdiğini belirtiyor.

Özbudak, küçüklüğünden beri hep araba çizmekten hoşlanırmış. Bu durumu şöyle anlatıyor: “Güzel Sanatlara gittiğim dönemde hocalar bize model çizdirirlerdi. Model çizmek hoşuma gitmezdi. Bir süre sonra derslerde model çizmek yerine araba çizimi yapmaya başladım.” Bu olaydan sona hocaları tarafından uyarılan Yavuz bey: “Ne yapayım arabalara ilgim var” dedi.

Özbudak, arabalara olan ilgisinin ilkokul yıllarında başladığını söylüyor. Özbudak: “İlkokul yıllarımda televizyonda müzik kanalını açmıştım. O dönemde Mustafa Sandal’ın ‘Onun Arabası Var’ klibi meşhurdu. Bu klipteki sarı Ferrari’yi çok beğenmiştim. ”dedi. Büyüyünce bu arabayı almayı hayal ettiğini söyleyen Özbudak, ilk olarak o arabanın resmini çizerek yeteneğini fark ettiğini söylüyor. Daha sonra 2003 yılında 8. Sınıftaki resim hocası Yavuz Selim Özbudak'ın yetenekli olduğunu fark edince ona Güzel Sanatlar Lisesi’ne gitmesini söylüyor. Yavuz Selim bunun üzerine: “Güzel Sanatlar Lisesinin yetenek sınavına girdim. Sınava resimle ilgili hiç eğitim almadan girdim.” dedi. Bazı aileler çocuklarını yetenekleri ve ilgisi olmasa bile resim ve sanat kurslarına gönderirler. Özbudak bu konu hakkında: “Yetenek sınavına girdiğimde insanlar parmak ölçümü yapıyorlardı. Ben parmak ölçümü bilmiyordum. Bildiğim şekilde resmimi çizdim ve liseye kabul edildim” dedi. 

Üniversitede de Güzel Sanatlar Bölümüne giden Özbudak, maddi sebeplerden dolayı üniversiteyi bıraktığını söyledi. Bunu söylerken tabi ki yüzünde pişmanlık vardı. Özbudak: “Üniversiteyi bitirmeyi isterdim en azından bir diplomam olurdu.”  Sonraki yıllarda tiyatroya ilgi duymaya başlayan Özbudak: “Genç-der isimli tiyatro topluluğumuz vardı.” Tiyatro topluluğunda bazı oyunlarda sahne aldıklarını söyleyen Yavuz Selim Özbudak, şimdilerde Devlet Konservatuvarında tiyatro eğitimi alıyor.

Yetenek kimi zaman insanı şöhret yapar kimi zaman da bir hobi haline dönüşür. Yavuz Selim Özbudak, çizim yeteneğini kimi zaman kağıt üzerinde kimi zaman grafiti olarak kullandı. Özbudak, günümüzde geleneksel olarak çizim yapmayı sürdürenler olsa reisimin de her şey gibi dijitale kaydığını düşünüyor. Özbudak: “Yeni nesil artık dijital dünyaya hakim. Bende dijitalden araba çizimleri yapmaya devam ediyorum. Özellikle Metaverse çağının gelişmesiyle bundan sonra her alanda dijitalleşmenin artacağını düşünüyorum." sözleriyle dijitalleşmenin önemine vurgu yaptı.