Kültür Sanat

Pandemi günlerine doğru sanat ve siyaset

Ajans 369 Kültür Sanat

T24’deki yazılarından yararlanarak şekillenen son kitabında, Dorsay, 2014 ile 2021 arasındaki 8 yıllık süreci, yani, gazete yazılarını bırakıp, internet sitesine geçtiği dönemi kapsıyor.

DAHA UZUN, DAHA ÖZGÜR!..

Büyük Usta Dorsay, bu 8 yıllık dönemi, “Daha uzun, özgür, olayları dakika dakika izleyen ve genelde çok daha büyük bir kitleye ulaşabilen yazarlık sorumluluğu” sözleri ile betimliyor.

SÜRPRİZ İSİMLER...

Dorsay, önceki kitabı Övgüler, Yergiler, Atışmalar’da olduğu gibi, yine tartışmalardan ölümlere, sevinçlerden acılara, hatta festivallerden özel gecelere, geçmişten günümüze dek gelen ve siyasete kadar ki olayları sürpriz isimlerle yaşanmışlıklar üzerinden anlatıyor.

ATİLLA DORSAY KİMDİR?

1964 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık bölümünden mezun olan Dorsay’ın ilk yazıları 1966’da, Cumhuriyet gazetesinde sinema eleştirmenliği ile başladı.

Dorsay, yazarlığı kendine asıl meslek olarak seçerek, Cumhuriyet’e 27 yıl aralıksız yazdı. Ardından, bir dönem Milliyet ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde, en son olarak Sabah'ta yazdı. “Tarihî Emek Sineması yıkılırsa, istifa edeceğini açıkladıktan ve sinemanın yıkılmasından sonra 8 Nisan 2013’teki veda yazısıyla da bu gazeteden ayrıldı.


Sinema dışında yemek kültürü, şehircilik ve yaşam kültürü yazılarını kitaplaştırdı. İKSV yürütme kurulu ve SİYAD kurucu üyesi ve onursal başkanı olan Atilla Dorsay, aynı zamanda müzikle de ilgilendi. 1986'dan itibaren uzun yıllar TRT 2'de sinema programları yaptı.

Ayrıca 1995'e kadar dokuz yıl süresince TRT Radyo 3’te müzik programlarına imza attıı.

50 civarında kitabı olan Dorsay, çeşitli festival ve yarışmalarda jüri üyeliği yaptı. FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu)’nun Türkiye temsilcisi, Dorsay’ın 1979'da çevrilen Vatandaş Rıza adlı bir de film senaryosu vardır.