Halka arz, hiç borsaya girmemiş yatırımcıları da çeken algısı ile borsa hacmini yükseltiyor, BİST 100 Endeksinin itici gücü oluyordu.
Oluyordu, diyoruz. Çünkü son zamanlarda ibre terse döndü.
Hatta bir dönem, hayatında hiç borsada yatırım yapmamış isimlerle birlikte üniversite öğrencileri bile, sadece halka arzları takip edip, harçlıklarını çıkartıyordu. Halka arzları takip eden bir kitle oluşmuş, Borsa İstanbul bir şekilde küçük yatırımcıya da erişerek hacmini büyütmüştü.
HALKA ARZ KAĞITLAR YÜZDE BİNLER SEVİYESİNDE ARTIYORDU
Yüzde 1068’lik getirisi ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri, yüzde 1060’lık getirisi ile Astor Enerji, yine 2023’te yüzde 991’lik değer kazanan Oncosem adeta Borsa İstanbul reklamları yapıyordu.
Halka arz olan şirketler yıllarca kurumsallık ve ölçülebilirlik adına bağımsız şirketlerle çalışarak, bu seviyeye geliyor, halk arz rakamları ise büyük bir dikkatle seçiliyordu.
2024’TE HALKA ARZ OLAN KAĞITLAR DA İBRE TERSE DÖNDÜ
Ancak ne olduysa 2024 ile birlikte bu algı ters yüz oldu ve halka arz olan şirketler, artık borsa yükselirken bile borsaya giriş fiyatlarından negatif ayrışarak düşen kâğıtlar haline geldi.
Diyeceksiniz ki, halka arz olan kağıtlar düşemez mi?
Tabii ki, düşebilir.
Halka arz olan kağıtlardaki fiyat değişimi, kurumun performansı ve piyasa rayicine göre şekillenir.
Şirketler, en küçük bir değişimi bile KAP’A bildirmekle mükelleftir. Söz gelimi halka arz olmuş bir futbol kulübü aldığı, sattığı, hatta sakatlanan futbolcusu için bile bilgi verir.
Yani, halka arz olan şirketin değeri şayet borsa yükselirken de düşüyor ise sorun şirkettedir. Peki, şirketle ilgili KAP’a bildirilmiş bir sorun da görünmüyor ise sorun nerededir?
İşte burada oklar, halka arz edilen kağıtlardaki hesap hatasına götürüyor. Yani söz konusu kağıtlar, pahalı fiyatlara halka arz ediliyor…
Bu durum küçük yatırımcının da borsadan uzaklaşmasına neden oluyor.
Telefon ile ulaştığımız bazı ekonomistler, bu hassas konuda kelam etmekten kaçındıklarını ifade ettiler.
Bu durumu son iki halka arzda da görmek mümkün.
LİLAK VE KOTON BORSA ÇIKARKEN DÜŞÜYOR
Son halka arz edilen ve 2-3 Mayıs’ta talep toplayan Lila Kağıt, 2006 yılında yerli sermaye ile kurulmuş, içeride ve yurt dışında hijyenik temizlik kağıdı talebini karşılıyor.
Şirketle ilgili bugüne kadar olumsuz hiçbir bilgi paylaşılmadı.
LILAK: Halka arz fiyatı: 37,390 TL’den gerçekleşti. Aradan geçen 20 günde kağıt yüzde 10’un üzerinde değer kaybı ile 23 Mayıs Çarşamba gün sonu itibariyle 33,620 TL’ye geriledi.
Yine, 2-3 Mayıs’ta talep toplayarak halka arz olan Koton Mağazacılık Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. (şirketin yüzde 16,5’u halka arz oldu. Ve halka arz büyüklüğü, 4 milyar 166 milyon TL oldu)
KOTON halka arz fiyatı: 30,500 TL olarak belirlendi, 23 Mayıs fiyat ise tıpkı Lila kağıt gibi yüzde 10 civarında bir düşüşle 27,560 TL’ye geriledi.
İşin en ilginci de son bir haftadır BİST 100, BİST 500 ve BİST 30 endeksleri yükselirken bile her iki kağıdın da düşüşünü sürdürmesi oldu.