Ayrıca, inşallah başınıza gelmez ama, alarm çaldığında ya da dumanı gördüğünüzde havluları ıslatıp yüzünüzü gözünüzü sarın ve sürünerek çıkın, gazlı hava yukarıda oluyor. Biz depremden korunmayı nasıl depremle öğrendiysek, yangından korunmayı da yangınla öğreniyoruz. Eğitim şart.
Tüm Türkiye Bolu Kartalkaya’daki Grand Hotel’de çıkan yangında 78 kişinin hayatını kaybedip onlarcasının yaralandığı faciayı konuşurken Adana ve Mersin’de Dedeman markasıyla açılacak iki otele yapılacak geziye katılmalı mıydım? Otel yangını ve otel açılışı? Gazeteci kedi gibidir, merakla olay peşinde koşar, meraktan ölür! Otel açılışına gittim, bir otelde yangın için alınan önlemleri görmek ve sormak için bundan iyi bir fırsat olabilir miydi? Üstelik açılışa otele markasını verecek Dedeman Grubu’nun sahipleri ve üst düzey yöneticileri de katılıyorsa, otel sahipleriyle görüşülecekse tam da zamanı.
YÜZE YAKIN OTEL
Dedeman Otelleri Türkiye’nin en büyük otel zincirlerinden biri. Bir kısmını kendileri işletiyor, bir kısmına markasını veriyor, yurt içi ve yurt dışı otellerinin sayısını her yıl arttırıyorlar. Turgut Özal’ın turizm hamlesi sırasında Antalya Muratpaşa’daki Dedeman Oteli’nin açılışında da bulunmuştum, şimdi Akra Grubu tarafından yenilenip işletiliyor ve hala Antalya’nın konumu ve işletme ruhu dolayısıyla en sevdiğim oteli.
Adana’da açılacak otelin sahibi Kenan Şenbayrak’ın şehirde 4 yıldızlı bir oteli var, eşi Şengül Şenbayrak da gastronomiye meraklı. Bir de 5 yıldızlı butik otel olsun demiş ve Reşatbey Mahallesi’nde bu oteli açmaya karar vermişler. Butik, çünkü küçük; 5 yıldızlı, çünkü kapalı havuzu ve spası yanında, 5 yıldızlı otelde olması gereken standartlara sahip. Çok ilginç ama Şengül Hanımla yaptığımız sohbette, Adanalıların misafirlerinin çok olduğunu ve onları artık kendi evlerinde değil, otelde ağırlamayı tercih ettiklerini, hatta onları yalnız bırakmamak için kendilerinin de otelde kaldığını, bunun için böyle aile ortamını sunan otelleri sevdiklerini anlatması oldu. Adanalıların varlıklı kesimi az değil tabii.
YANGIN ÖNLEMLERİ
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da katıldığı açılış töreninden sonra biz oteli gezmeye başladık ama hepimizin merakı ortaktı: yangın önlemleri! Videolarını da paylaşacağım. Yangın merdivenlerinin kapıları pushup’lı, yani itilerek açılıyor ama zaten hepsi açık tutuluyor. Merdiven kapıları yanmaz malzemeden. Zaten otelde çok az halı kullanılmış. Koridor ve odaların hepsinde yangın alarmı ve püskürtme gereçleri mevcut. Kaçış yolları koridorlarda asılı, yangın tüpleri de. Bunların bir kerelik olması yetmez, hepsi sürekli denetleniyor. Belediye ve İtfaiyeden de gerekli denetimleri yapılmış. Sigorta da 870 milyon bedel biçmiş.
Gelelim, sohbet toplantımızda Dedeman Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Demiray’ın anlattıklarına, sözünü sakınmayan biri ama o da “Çok şey biliyorum ama anlatmayacağım” demekten kaçamıyor!
“Haberleri izlerken ben ağladım! Hepiniz suçlusunuz!” diyen Ergun Demiray: 75 yatırımcımız var, standartlarımıza uymayan otellerimizden markamızı çekeceğiz. 45 otelimize ihtarla yönetmeliklerin üzerinde denetim ve uygulama yaptık. Bazı yerlerde dedektörlerin yapıştırılmış olduğunu bile gördük! Denetimler çok sıkı olmalı. Turizm Meslek Yasası ne zaman çıkacak? Turizm İl Müdürlükleri oyalanıyor. Biz Dedeman olarak bütün sistemleri yenileyeceğiz. Ama mantar gibi değil, ihtiyaç olan yerde otel açılsın. Doluluk yüzde 80’in altına düşmesin ki düzgün işletilebilsin. Bugün bir oda maliyeti girdi, çıktısı 1300 Tl. 5500’ün altına verirseniz zarar edersiniz. Bizim gruplarımızda asgari ücretle çalışan bir tek elemanımız yok”
MERSİN’DE MARİNA OTEL
Gezinin ikinci günü Mersin Marina’da açılacak olan Park Dedeman Mersin Marina Otel için Mersin’e geçiyoruz. Bu otel, iş insanlarının bir gün kalıp işini yapıp gideceği nitelikte, öyle şusu busu yok, ama harika bir şefi var! Akşam yemeği için yaptığı tantuni ve sabah kahvaltısındaki puf puf pişiler harikaydı. Otelin sahibi Neşe İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Şahin ise tam bir Anadolu insanı. Kahvaltıda çayını bile kalkıp kendi alıyor, fotoğraf çektirelim dediğimde yanımızda başkaları da olsun istiyor, karınızdan mı çekiniyorsunuz diye şaka yaptığımda utanıp yüzünü kapatıyor! Bu otelin açılışına da Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve otelin bulunduğu Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de katılıyor. Vahap Seçer, Mersin’de yeterince otel olmadığından şikayetçi, daha çok otelin açılmasını beklediklerini anlatıyor ama kentin durumu pek parlak değil.
YAPILAŞMA KORKUNÇ!
Canım Akdeniz şehri, narenciye ülkesi Mersin’de limon dalında kalmış. Biz İstanbul’da kilosunu 30-40 liraya alırken burada 15 dönümlük bahçelerde limon ve greyfurt çürümeyi bekliyor, istediğiniz kadar toplayın diyorlar, nasıl götüreceğiz? Üzerine tuz ve kırmızı biber ekip ikram ediyorlar, yüzümüzü ekşite ekşite yiyoruz, sulu sulu limonları!
Doğma büyüme Mersinli şöförümüzün anlattıkları ise korkunç: Kumların üzerine yapılmış 20 katlı binaları gösterirken biz buralardan denize girerdik diye anlatıyor! Otellerin yangın güvenliği var da bu 20 katlı binaların hiçbir güvenliği yok! Onlar nasıl inecek o 20 katlı binalardan? Bir deprem olduğunda kumun üzerine yapılmış bu binalar sağlam kalacak mı?
Ekonomik durum da parlak değil, marinadaki dükkanlar bomboş. Kahvecilerde üç beş kişi oturuyor o kadar! Hatay depreminden sonra Mersin de büyük göç almış ve gelenlerin ne yiyip içtiği de meçhul.
Dedeman Grubu yöneticileri 2025’in ilk 6 ayının sıkıntılı olduğunu, inşaat sektörü duruyorsa bütün sektörün durduğunu anlatıyor. Bu yıl 16 otel açılışları var. Hiç olmadığımız şehirlerde olacağız derken bunlardan ikisi Aydın ve Elbistan. Yurt dışında da otelleri olan grup, hayal kırıklığı olan otellerini kapatmakta da tereddüt etmiyor.
GASTRONOMİ
Otel demek güvenlik ve hijyen demek olduğu kadar gastronomi de işin içine giriyor. Adana’daki otelin sahibesi Şengül Hanım, gastronomiye ve sağlıklı beslenmeye meraklı ama mutfağı yöneten TonTon Şef, öğle yemeğinde önümüze bir kaburga yemeği koydu, alışık olmadığım için şok geçirdim. Kolum kadar bir kemik üzerinde avucumun içi kadar büyük bir kızarmış yağın altında fırında pişmiş et! Yanlış anlamayın, köpekleri insanlardan çok seviyorum ama ben köpek miyim diye düşündüm, bu tabak bir Kangal’ın önüne konulsaydı çok mutlu olur, havlamaya fırsat bulamadan kıtır kıtır yerdi! TonTon Şef’in niye 200 kg kadar olduğu belli! Şengül Hanım şefe karışamazdık dedi ama ben karıştım, sen konukları kendine mi benzetmek istiyorsun diye! Adana’da her akşam yemeği Ocakbaşı’nda biter ve Adana Kebabı yenir. Sevenlere afiyet olsun, parmaklarını yediler, kuyruk yağı bana dokunuyor, yemiyorum. Adana sokaklarını süsleyen turunç ağaçları ise göz ziyafetiydi.
DENETİM ŞART
Siz siz olun, otele gittiğiniz zaman yangın çıkışı nerede, kapıları açılıyor mu kendiniz göz atın. Ayrıca, inşallah başınıza gelmez ama, alarm çaldığında ya da dumanı gördüğünüzde havluları ıslatıp yüzünüzü gözünüzü sarın ve sürünerek çıkın, gazlı hava yukarıda oluyor. Biz depremden korunmayı nasıl depremle öğrendiysek, yangından korunmayı da yangınla öğreniyoruz. Eğitim şart.
Gemi seyahatine katılmış olanlar bilir, kamaranıza yerleşir yerleşmez, can yeleklerini giyip tatbikata çağırırlar, hangi koridordan geçip nerede toplanacak ve hangi flikaya bineceksiniz öğretirler. Bundan sonra aynısını otellerde yapsalar iyi olacak galiba! Bir daha böyle bir facia yaşamamamız için yeterince ders almışızdır umarım! Bakanlıktan bahsetmiyorum, otel sahipleri ve işletmecileri kast ediyorum!