İletişim!..

Öncelikle, okurlarımıza şunu sormak istiyorum.

Seni seviyorum, diyen kişi aslında ne demek istiyordur?

...

“Seni seviyorum” diyen kişi, aslında “Beni sev” demek istiyordur!

Başka bir deyişle, karşımızdaki kişinin, aslında ne demek istediğini net olarak anlıyorsak, sonraki yol haritamız kolaylaşacaktır.

İletişim, sanıldığı gibi, sadece sosyal hayatta avantaj sağlamaz, savaşları engeller, ilişkileri kurtarır ya da bitirir, iş hayatında büyümenin ya da bitişin anahtarı olabilir!

Japon Sony firması “Betacam” kaseti icat ettiğinde, bunun emsallerinden çok daha net, 150 dakikalık HD kalitesindeki görüntüsü ile kaset hafızasıyla da rakiplerinden üstün olduğunu ortaya koydu.

Firma, ürünün kalitesine o kadar güveniyordu ki, dünya lideri olmasına da kesin gözü ile bakıyordu!

ABD, bu ürünün dünyaya dağıtımını birlikte yapmayı önerdi. Sony ise karını paylaşmak istemediği için reddetti.

Bunun üzerine ABD’li VHS daha kötü görüntü kalitesi ve daha kısa süreli bir hafızaya karşın, dünya çapında örgütlü dağıtım ağı ile tüm piyasayı ele geçirerek, aslında çok daha iyi bir ürün olan Betacam’ın batışını sağladı.

İLETİŞİM KURMAMAK BİR JAPON'A EN BÜYÜK HAKARETTİR!

Benzer bir örnek de, dünya otomotiv devi Toyota’dan!

Kiichiro Toyoda, ABD’li otomotiv devi Ford’u Ditroit’te ziyarete gider. 70’ler ve 80’lerin başı Japon malı tapon malı denilen bir süreçtir!

Bay Ford’un odasına 4 sekreter ile geçilmektedir. Sekreter Toyoda’ya, “Bay Ford çok yoğun size vakit ayıramayacak” diyerek, görüşemeyeceğini belirtir.

Bu, bir Japon’a yapabileceğiniz en büyük hakarettir.

UYGAR İNSAN UYARILMAZ!

Bay Toyoda kurumdan çıkmadan önce, Ford fabrikasının tuvaletine gider ve orada metal bir levhada, “Lütfen pisuarlara sigara izmaritlerinizi atmayınız” yazılıdır.

Bir Japon aynı metali küllük yaparak oraya koyar. Ayrıca, uygar insan uyarılmaz, diye kitabında yazan Toyoda kitabında, Japon iş yapış şeklinin çok daha verimli olduğunu yazar.

Ve Toyoda, otomotivde çığır açacak iki yeniliğe imza atar.

JUST IN TIME & KAISEN

Just in time/ stoksuz yönetim ve Kaisen/ mükemmelleştirme yöntemleri ile Toyota’yı dünyanın bir numaralı firması haline getirir!

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medyada Linkedin hesabı üzerinden, üç üniversite dışında kalan okulların yok hükmünde olduğunu yazdı. Ben bu yaklaşıma itiraz ettim.

Ve kendisi ile şu örneği paylaştım.

YA İTÜ, ODTÜ VE BOĞAZİÇİ MEZUNU YA DA YOK HÜKMÜNDE Mİ?

Türkiye’deki büyük bir otomotiv firmasına, kadınlar satranç şampiyonu ve tam burslu, parlak mühendislik öğrencimin kurumlarında stajyerlik talebi, ODTÜ, İTÜ ya da Boğaziçi Üniversitesi mezunu olmadığı için reddedildi.

AĞAÇ GİBİ ESNEMEZSEN, KAYA BİLE OLSAN KIRILIRSIN!

Reddedilen öğrencinin olağanüstü zeki ve yetenekli olduğu telkinlerine ise 3 üniversite prensibi ile kulaklarını tıkadılar.

Pandemi döneminin sonlarında ziyaretlerine gittiğim otomotiv firması, uzaktan kontrol sistemleri ile rakiplerinin kendilerinin önüne geçtiğini ve rakibin icadının karşısına neyi koyacağını bilemediklerini anlattılar.

İcadı yapan genç mühendis, adı anılan 3 üniversiteden mezun olmadığı için reddedilen tam burslu mühendislik öğrencimdi.

Onlara yanıtım şu oldu: Bu icadın karşısına, o 3 üniversitenin diplomasını koyun!..