Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Meclis'e sunulacak vergi paketi taslağında çok önemli maddeleri veto etti. Ekonomim.com'un ulaştığı bilgilere göre, üzerinde aylarca çalışılan ve Cumhurbaşkanı'nın görüşüne sunulan paketten çıkarılan detaylar şunlar:

SERVET VERGİSİ

Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın önerisiyle, beyana tabi geliri ile yapılan harcamalar arasında yüzde 20'nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden özel gider bildirimi istenmesi ve izah edilemeyen fark tutarlarından servet vergisi alınması planı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vetosuyla taslaktan çıkarıldı.

BORSADA KAZANÇ VERGİSİ

Borsa İstanbul'da işlem gören ve 3 yıldan kısa süreyle elde tutulan hisse senetlerinden elde edilen kazançlara yönelik hazırlanan madde, hisse senetlerinin elde tutulma süresine bağlı olarak değişen oranlarda vergi kesilmesini öngörüyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu maddenin taslaktan çıkarılmasını sağladı.

YEME %10 GÜBREYE %20 KDV

Gelir İdaresi Başkanlığı, yem ve gübre satışlarında uygulanan KDV oranlarının artırılmasını önerdi; yeme %10, gübreye ise %20 KDV getirilmesi planlanmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vetosuyla bu öneri taslaktan çıkarıldı. Çiftçilere yönelik bu değişiklikle Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden doğrudan destek ödemesi yapılması da talep edilmişti.

İzmarit vergisi geliyor İzmarit vergisi geliyor

TAPUDA GERÇEK BEDELLE SATIŞ

Taslağa eklenen bir diğer madde, emlak vergileri ve tapu harçlarının gayrimenkullerin bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edilmesini içeriyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu maddenin taslaktan çıkarılmasını istedi.

KİRAYA %20 STOPAJ VE BİRDEN FAZLA EVE VERGİ

Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın önerdiği kira gelirlerine %20 stopaj uygulaması ve birden fazla eve sahip olanlardan ek vergi alınması önerisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vetosuyla taslaktan çıkarıldı. Kira kontratlarının e-devlet üzerinden yapılması konusunda ise taslakta herhangi bir düzenleme yapılmadı, ancak bu konuda görüş birliği sağlandı.

KİTAPTA VERGİ İSTİSNASININ KALDIRILMASI

3065 sayılı Kanun gereği basılı kitap ve süreli yayınların KDV'den istisna tutulması önerisi, istisnanın yayınlar ve kırtasiye ürünlerine genişletilmesiyle mükelleflerin genel giderlerini iade etmelerine olanak tanıdığı gerekçesiyle kaldırılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu öneriyi taslaktan çıkardı.

BASİT USUL ESNAF VERGİSİ MUAFİYETİNİN KALDIRILMASI

Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın isteği üzerine büyükşehirlerde basit usul vergi muafiyetinin kaldırılması önerisi, yaklaşık 850 bin esnafı etkileyecekti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vetosuyla bu madde taslağa eklenmedi.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI 1500 TL OLARAK TASLAKTA

Ekonomim.com'un duyurduğu yurt dışı çıkış harcı artışı, taslakta 150 TL'den 1500 TL'ye yükseltilerek yer aldı. Harcın yıllık değerleme oranında artırılması da planlandı.

ENGELLİLERE ÖTV İSTİSNASI YERİNE NAKİT DESTEK VERİLMESİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın önerisi olan engellilere nakit destek verilmesi yerine ÖTV istisnasının kaldırılması, taslakta yer almadı. Mevcut ÖTV istisnasının süresinin 10 yıla çıkarılması öngörüldü.

İDARİ PARA CEZALARINA GECİKME ZAMMI

Kabahatler Kanunu'na göre idari para cezalarına gecikme zammı uygulanması önerisi, taslakta yer almadı.

Editör: Berkay Akıncı