Ajans 369 Ekonomi

Türkiye’ye geçmişte, “kredi yapılabilir” not seviyesini veren iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Fitch, 12 yıl aradan sonra Türkiye’de ilk kez not arttırdı.  Ve ekonomistler Borsa’da hedefin 12 bin seviyesi olduğunu söylediyse de, BİST 100 endeksi iki gündür ekside kapanıyor.

Peki, ne oluyor?

Türkiye’nin kredi notunu B seviyesinden, B+’ya yükselten Fitch, not görünümünü ise durağandan pozitife çevirdi. Bu da, ileride yeniden not artırımı yapabilirim, anlamına geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek not artışında geleneksel ekonomi politikalarının etkili olduğunu ifade etti.

BORSADA NE OLUYOR?

Not artırımının nedenlerini bir tarafa bırakırsak, iki gündür düşen borsada etkili iki konu oldu.

Hisse senetleri uzmanı Cenk Akyoldaş, “Beklenti gerçekleşti ve satıldı. Çok kalıcı ve derinleşen bir satış getirmedi” diyor.

Deutche Bank’ın 500 baz faiz artırımı beklentisinin de etkili olduğunu belirten Akyoldaş, piyasada konuşulan senaryoları değerlendirdi:

“Faiz indirimi gelecek diye, bir senaryo vardı, o da kalıcı değil.

Likidite sıkışıklığı var.  TL açısından short’u ve realizasyonu getirdi. Bu da kalıcı değil.

Piyasada kur ile ilgili spekülasyonlar var.

Fitch’in açıklaması gibi önümüzde daha not değerlendirmeleri olacak.”

“TL’DE DEĞER KAYBI OLMAYACAK”

Dövizin baskılandığı ve 31 Mart’taki yerel seçimlerden sonra, TL’de ciddi değer kaybı beklentilerini eleştiren Akyoldaş, “TL’de değer kaybıyla ilgili beklentiler boşa çıkacak.

Daha önce de, ekonomi politikalarında ‘U’ dönüşü konuşuluyordu. Şu an farklı bir noktaya gidiyoruz” dedi.

SEÇİME KADAR BORSADA NE OLACAK?

31 Mart’ta yapılacak seçime kadar, normal şartlar altında BİST 100 Endeksinin 9.800 puan sevilerine kadar zirve yapabileceğini öngören Akyoldaş, “TL sıkışıklığı en büyük baskıyı getiriyor.

BORSA ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE YÜKSELECEK

 Borsanın en büyük rakibi faizdir. 12 yıl aradan sonra ilk kez notumuz arttı. Politikada U dönüşü olmaz, dünya konjonktüründe olağanüstü bir gelişme olmazsa, BİST 100 Endeksi’nde önümüzdeki günlerde artış göreceğiztespitini yaptı.

TÜRKİYE 50-60 MİLYAR DOLAR ÇEKEBİLİR

Küresel ekonominin 5,8 trilyon dolar alternatif para arayışına girileceğini belirten, Akyoldaş,  gelişmekte olan ülkelere 500 milyar akmasının yanı sıra, Türkiye’nin de 50-60 milyar dolar çekebileceğini kaydetti.