Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, bu kararın arkasındaki temel nedenin para politikasındaki değişim olduğunu belirtti. Yüksek enflasyonun sürdürülebilir seviyelere indirilme olasılığının arttığını vurgulayan Moody's, bu durumun Türkiye'nin dışa karşı kırılganlığını azaltabileceğine dikkat çekti.
MOODY'S TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU TEYİT ETTİ VE NOT GÖRÜNÜMÜNÜ POZİTİFE ÇEVİRDİ
Moody's tarafından yapılan açıklamada, manşet enflasyonun kısa vadede yükselebileceği, ancak enflasyon dinamiklerinde olumlu değişim işaretleri olduğu belirtildi. Para politikasının güvenilirliği ve etkinliğinin yeniden kazanılmasının, ekonomik dengenin sağlanması adına olumlu bir gösterge olduğu ifade edildi. Aynı zamanda, enflasyonun yılın ikinci yarısında ılımlaşmaya başlayacağı ve yıl sonunda yüzde 45 civarında olması öngörüldü.
MOODY'S TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU B3 OLARAK ONAYLADI VE NOT GÖRÜNÜMÜNÜ POZİTİF'E ÇEVİRDİ
Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz rezervlerinin yapılandırılma olasılığına da değinildi. Para politikasındaki sıkılaştırmanın, dış dengesizliği azaltma ve TCMB'nin döviz rezervlerini düzenleme ihtimalini artırdığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin kredi notunu etkileyebilecek faktörlere de değinilerek, mevcut para politikası duruşunun yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi, büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizliklerin azalmasına dair kanıtların görülmesi durumunda notun yükseltilebileceği ifade edildi.
Moody's, Türkiye'nin kredi notunu 2023 yılı takviminde 15 Aralık'ta gözden geçirecek. Ancak, şu ana kadar güncelleme yapmadı.