Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında, çalışma saatleri konusu ele alındı.
Toplantıda, değişen çalışma koşullarına yönelik teknik analizler yapılması kararlaştırıldı. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni esnek çalışma modelleri için gerekli mevzuat düzenlemelerinin, iş dünyası ihtiyaçları ve iş-özel hayat dengesi dikkate alınarak hazırlanmasına karar verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayında Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında esnek çalışma modeli üzerinde çalışmalara başlanacağını duyurmuş ve tüm taraflarla bu konuyu görüşeceklerini ifade etmişti. Ayrıca, bu konunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da gündeme geleceğini belirtmişti.
Türkiye gazetesinin haberine göre, Bakan Işıkhan, "Sosyal güvenlik mevzuatını ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma modellerine daha uyumlu hale getireceğiz" diyerek bu yönde düzenlemeler yapılacağını belirtti. Bu çerçevede, mevcut çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi bekleniyor.
45 saat olan çalışma süresinin 40 saate, bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma sürelerinin ise 40 saate indirilmesi gündemde.