Sağlık Bakanlığı'ndan maymun çiçeği virüsü hakkında önemli bir açıklama yapıldı: Türkiye'de herhangi bir kısıtlama olacak mı?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'da görülen ve "mpox virüsü" olarak bilinen maymun çiçeği nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Bu duyurunun ardından, Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki duruma ilişkin bir açıklama yaptı. Bakanlık, bu yıl Türkiye'de maymun çiçeği vakasına rastlanmadığını ve şu an için herhangi bir kısıtlama veya ek tedbirin gerekli olmadığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 14 Ağustos 2024'te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı sonrasında, mpox virüsünün "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ay'ın Güney Kutbu Bir Zamanlar Magma Okyanusuymuş Ay'ın Güney Kutbu Bir Zamanlar Magma Okyanusuymuş

"Özellikle Afrika'da görülen mpox hastalığına Türkiye’de 2024 yılı içinde rastlanmamıştır. Ülkemizde şu an için herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir alınmasına gerek duyulmamaktadır. Bakanlığımız, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımız ile süreci titizlikle takip etmektedir."

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Virüs bulaştıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde belirtiler ortaya çıkabiliyor. Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar görülüyor. Hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor ve vakaların çoğu hafif seyredip birkaç hafta içinde iyileşiyor.

MPOX VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Mpox virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Vücutta oluşan döküntülere dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek, virüsün yayılmasında en önemli faktörler arasında yer alıyor.

Editör: Murat Bayar