Vatandaşlar, yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri nedeniyle kredi kartlarına yöneliyorlar. Ancak bu durum ekonomik zorlukları beraberinde getiriyor. Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre, mayıs ayında kredi kartı harcamaları %103 artarak 1,3 trilyon TL'ye ulaştı.

Kredi kartı sayısı Türkiye genelinde 410 milyona yaklaştı. BKM verilerine göre kartlı ödemeler son bir yılda iki katından fazla arttı. 

Yakın gelecekte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi kartı limitlerine ilişkin düzenleme yapması bekleniyor. Kısa süreli kullanıcılar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı olacakken, uzun süreli ve düzenli ödeme yapan müşterilere maaşları ve yan gelirlerinin toplamının 8 katı kadar limit tahsis edilmesi planlanıyor.

Ayrıca, yüksek taksitli harcamaların azaltılması için taksit sayılarının düşürülmesi de gündemde. 

Merkez Bankası'nın mart ayındaki düzenlemesiyle kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42'den yüzde 5'e çıkarması ve kredili mevduat hesabı faizini yükseltmesine rağmen, kredi kartı kullanımında azalma sağlanamadığı gözlemleniyor.

Uzmanlar, mayıs ayında yüzde 75'i aşan enflasyonun kredi kartı harcamalarındaki artışın temel sebebi olduğunu belirtiyor. Ayrıca, yıllık yüzde 80'e yaklaşan ihtiyaç kredi faizlerinin hâlâ kredi kartı faizlerine göre çok yüksek olmasının da kredi kartı kullanımını artırdığını vurguluyor.

3 Temmuz'da akaryakıt ürünlerine büyük zam geliyor 3 Temmuz'da akaryakıt ürünlerine büyük zam geliyor

Editör: Berkay Akıncı