Randstad, Türkiye'deki çeşitli sektörlerden 630 verenin katılımıyla gerçekleştirilen ocak ve şubat aylarındaki bir ankete dayanan "2024 İK Trendleri ve Ücret Raporu"nu yayımladı.

Anket sonuçlarına göre, iş maliyetlerinin enflasyon nedeniyle artması, 2024'te karşılaşılacak en büyük zorluk olarak öne çıkıyor. Ankete katılan şirketlerin %83'ü, bu yıl çalışanlarına %40 ila %50 arasında daha yüksek maaşlar vermeyi hedefliyor.

İŞVEREN MALİYETİ ZORLUYOR

Raporda, işletmelerin mevcut ekonomik koşullara uyum sağlama şekilleri, karşılaştıkları zorluklar ve bu zorlukların üstesinden gelme stratejileri ile yapay zeka konularına özel bir vurgu yapıldı.

Sigaraya bu kez indirim geldi Sigaraya bu kez indirim geldi

Yayınlanan raporda, şirketlerin nasıl ekonomik ortama adapte oldukları, karşılaştıkları zorluklar ve bu zorluklarla mücadele planları, yapay zeka konularına ağırlık verilerek ele alındı.

Anket sonuçları, katılımcıların en zorlandığı departmanlarda net bir tablo ortaya koydu. Bilgi Teknolojisi/ Teknoloji alanı %83'lük bir oranla en büyük zorluğu yaşayan departman olarak belirlendi. Ardından, Mühendislik %70'lik bir oranla ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada ise %63'lük bir oranla Tedarik Zinciri departmanları bulunuyor.

YEMEK KARTI VERME ORANI YÜKSELDİ

Rapora göre, çalışanlarını elde tutma çabaları kapsamında yemek kartı, sağlık sigortası gibi standart yan hakların yanı sıra cep telefonu tahsisi, yol ücreti, otopark kullanımı, emeklilik planı gibi alternatif finansal avantajlar sunan kurumların %78'i 2023 yılında yemek kartı sağlarken, bu oran 2024'te %82'ye yükseldi. Özel sağlık sigortası sunan kurumların oranı ise geçen yıl %59 iken, bu yıl artan maliyetlere rağmen %71'e ulaştı. Raporun vurguladığına göre, cep telefonu tahsisinin %71'le ilk sırada, yol ücretinin ise %70'le ikinci sırada olduğu belirtiliyor.

Aynı raporda, yapay zeka kullanımıyla ilgili zorlukların ele alındığına dikkat çekiliyor. Yapay zekayla çalışacak nitelikli personel eksikliği %57 ile en önemli zorluk olarak sıralanırken, veri güvenliği %50 ile ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca, yapay zekayı uygulama ve işletmenin yüksek maliyetli olması da %45'lik bir oranla raporda belirtiliyor.

Editör: Berkay Akıncı