Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te devam eden kazı çalışmalarında, sağlık alanında kullanılan nadir bir şifa tası ile iki zihgir (okçu yüzüğü) bulundu. Hasankeyf Kalesi'nde yürütülen arkeolojik kazılar, Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal liderliğinde gerçekleştiriliyor.

Kazılarda, 800 yıl öncesine tarihlenen ve üzerinde tılsım, mühür ve ayetler bulunan şifa tası ile akik ve kemikten yapılmış iki zihgirin keşfedilmesi arkeologlar tarafından büyük bir önemle karşılandı. Doç. Dr. Erdal, 3. dönem kazı çalışmalarının sürdüğünü ve elde ettikleri önemli buluntularla Hasankeyf'in zengin tarihini daha iyi anlamaya başladıklarını söyledi.

Hasankeyf'in yerel halk inancına göre özel bir öneme sahip olduğunu belirten Erdal, "Hasankeyf'teki yerel halk inancına göre orta kapıda bir akrep ve yılan kabartması vardır. Bu inanışa göre Hasankeyflileri veya kaleye çıkan insanları akrep veya yılanın sokmadığı kabul edilir." açıklamasında bulundu.

Ölüme terk edilen çocuklar değil, hepimizdik Ölüme terk edilen çocuklar değil, hepimizdik

Hasankeyf'te bulunan şifa tasının bronza işlenmiş olduğunu ve üzerindeki sembollerin, çift başlı ejder, köpek, yılan ve akrep motifleri ile birlikte tasın kullanıcısına koruma sağladığına inanıldığını aktaran Erdal, "Şifa tasından su içilmesinin kişiyi köpek ısırmasına, yılan ve akrep sokmasına karşı koruduğuna inanılmaktadır. Köpek ısırması, yılan ve akrep sokmasına maruz kalan kişilerin şifa bulmasına yönelik kullanılan bir malzeme." şeklinde konuştu.

Hasankeyf'te bulunan bu şifa tası, dünya genelindeki müzelerde bulunan 22 örneğin ardından 23. örnek olarak literatüre geçti. Erdal, elde ettikleri verilerin İslam kültüründe yaygın olan büyü, muska ve tılsım uygulamalarını da yansıttığını belirtti.

Ayrıca, kazılarda ortaya çıkan akik ve kemikten yapılmış iki zihgirin, bir türbede bulunduğunu ve türbede yatan kişinin kimliğinin tespit edilemediğini ifade eden Erdal, zihgirlerin Orta Çağ İslam dünyasında ve Türk İslam sanatlarında özellikle okçulukta kullanılan önemli unsurlardan olduğunu açıkladı.