Ajans 369 Özel

Ekonomist Ozan Gündoğdu, gerekçesiz olarak astronomik oranda yükselen yine gerekçesiz olarak Borsa İstanbul’da düşen kağıtlarla küçük yatırımcıların mağdur olduğunu ve sürecin tek sorumlusunun Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) olduğunu söyledi.

2021-2022 ve 2023’te 141 şirketin halka arz edilerek, bu alanda ara bir rekor kırıldığını belirten Gündoğdu, “Toplam 500 şirketin olduğu Borsa İstanbul’da, 141 şirketin halka arzı açık ara rekordur.”

TEZGAHI SPK ONAYLAYINCA, BORSA’YA DA SESSİZ KALIYOR!

Halka arza olan şirketlerin küçük küçük ve 5- 10 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydeden Gündoğdu, “5- 10 milyon dolarlık bir şirketin tüm hisseleri alınabiliyorsa, spekülasyon yapılabilir. Peki manipülasyon var mı?

10 milyon doları olan, halka arz edilen o şirketin tüm lotlarını alabiliyor.

DAP ÖNCE YÜZDE 384 ÇIKIYOR SONRA YÜZDE 70 DÜŞÜYOR!

DAP’ın kâğıtları 5 ayda yüzde 384 değerlenmiş. Peki, şirket yeni bir şey mi açıklamış, Hayır! Yatırım mı yapmış? Hayır!..

Peki ne olmuş da hissesi bu denli yükselmiş?

Aynı hisse 15 Kasım- 15 Aralık’ta yüzde 70 aşağı düşüyor. Burada bu soruyu sorması gereken bir gazeteci değil, SPK’nın soruyu sorması gerekiyor. Ama bu tezgahı zaten SPK onayladı!..”

LOKOMOTİF HALKA ARZLAR DÜŞERSE!

Borsa’nın son 3 yıldaki lokomotifi halka arzlardı. Yabancı yatırımcı BİST 30’a giriyor. Lokomotif değişiyor şu anda. Borsanın itici gücü olan halka arzlar değer kaybediyor. Ve yavaş yavaş kâğıtlar BİST 30’a geçiyor.

Ünlü ekonomist Gündoğdu’nun, “Arafta kaldığımız bir dönem, 2022’deki bir ralli olmasa da Ocak’tan itibaren toparlanma olacaktır” dediği Borsa İstanbul’da, bir hissede kalma süresi sadece 18 gün iken, New York Borsa’sında bir hissede kalma süresi ortalama 1,5 yıl.