Fitch: Fed, 4 kez daha indirim yapabilir! Fitch: Fed, 4 kez daha indirim yapabilir!

Yargıtay, nafaka kesintisi yapılmakta olan emekli aylığına ayrıca prim borcu nedeniyle SGK tarafından konulan haczi kanuna aykırı bularak, kaldırılmasına hükmetti.

Yüksek mahkeme, net asgari ücretten daha düşük emekli aylığına nafaka hariç, prim borcu gibi nedenlerle kesinti yapılmasını kanun dışı olarak değerlendirdi.

YASADAKİ BELİRSİZLİK KALKTI

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, “Emekli, dul ve yetim aylıkları vergi ve prim borçları ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bunların dışında emekli aylığına haciz konulabilmesi için emeklinin yazılı onayının olması gerekir” diyor.

İcra İflas Kanunu ise emekli aylıkları ve ücretlere dörtte birden az olmamak üzere kısmen haciz konulabileceği kanaatinde. Yani SGK ile İcra iflas kanunu birbiri ile çelişiyor. İşte Yargıtay bu çelişkiyi çözerek, emsal bir karara imza attı.

KESİNTİ YÜZDE 30’U GEÇEMEZ!

Emsal karara konu olan dosyada, emekli bir vatandaş, emekli aylığından 4’te 1 oranında nafaka kesintisi yapıldığı halde, kooperatif prim borcu için de, nafakadan sonra kalan aylığın 4’te 1’i oranında da SGK tarafından haksız kesinti yapıldığı gerekçesiyle dava açtı. Emsal davada, kesinti tutarı, emekli aylığının yüzde 43.75’ine tekabül ediyordu.

Yapılan kesintilerin emekli aylığının yüzde 30’unun üzerinde olduğunu ve kesintinin iptal edilmesini talep etti.

EMEKLİ MAAŞI YAŞAM HAKKIDIR, KESİLEMEZ

Yerel mahkeme vatandaşı haklı bularak kesintiyi iptal etti ve yapılan kesintileri faiziyle iade etme kararı aldı.