Zonguldak’ın Ereğli ilçesi açıklarında batan Türk gemisinde görevli 11 kayıp mürettebatı arama çalışmaları, 4’üncü gününe girdi; ama henüz bir sonuç alınamadı. T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, heyelan ve selden etkilenen ve büyük zarar gören Karadeniz Ereğli ilçesinin bugün itibarıyla Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan edildiğini ve hasarın giderilmesine yönelik faaliyetlere başlanacağını söyledi.

Ereğli açıklarında 19 Kasım’da yaşanan fırtına ve olumsuz hava koşulları nedeniyle kontrolden çıktıktan sonra mendireğe çarparak karaya oturan ve akabinde ortadan ikiye bölünerek batan ‘Kafkametler’ adlı Türk gemisi ile ilgili arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Gemide bulunan kayıp 11 mürettebatı bulmak için çalışmalar, sabahın ilk ışıklarına kadar devam etti. Denizden ve havadan uçan hava aracı dronelar ile yapılan arama-tarama faaliyetlerinden henüz bir sonuç çıkmadı. Bölgedeki faaliyetler 4’üncü gününde de devam ederken, en son 20 Kasım’da gemide aşçı olarak çalışan Metin Usta’nın cansız bedenine ulaşılmıştı.

Aileler, Yakınlarının Bulunmasını İstedi

Çalışmalar devam ederken aileler, Bozhane Limanı’na gelip arama-kurtarma faaliyetlerini takip etti. Yürütülen arama-kurtarma faaliyetlerinin yetersiz olduğunu iddia eden aileler, duruma tepki göstererek kayıp yakınlarının bir an önce bulunmasını istedi.

3 gündür arama çalışmalarını takip ettiğini söyleyen geminin 3’üncü kaptanı Berke Çamurtaş’ın babası Güngör Çamurtaş, batan geminin bir bölümünün bulunduğu alanı göstererek, çalışmaların yetersiz olduğunu söyledi.

Çamurtaş, “Devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz. Çalışmalar bence yetersiz, 40 tane dalgıç olduğu söyleniyor burada. Bizi dün oraya götürdüler 3 tane dalgıç gördük. Gemi 15 metre derinlikte, karaya 20 metre uzaklıkta. Neden ulaşılamıyor? 70 metre derinlikte değil ki. Fosforlarla aydınlatma yapıp yol açılacakmış, halat çekin, geminin girişlerine halatla tutunarak tekrar çıksın dalgıçlar. Bu kadar zor mu bu işler? İcraat istiyoruz, çocuklarımızı istiyoruz” diye konuştu.

“Ölü Veya Diri, Oğlumu İstiyorum” 

Ömer Hebip’in aynı adı taşıyan babası Ömer Hebip ise “4 gündür burada kalıyoruz. 4 gündür perişanız” derken annesi Emine Hebip de “Ben ölü ya da diri oğlumu istiyorum. 4 gündür perişan olduk. Hastayım zaten dayanamıyorum, oğlumun ölüsünü, dirisini istiyorum. Tez saatte çıkmasını istiyorum. Bir haber istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Mesajı Duyunca Neye Uğradığımızı Şaşırdık” 

Mustafa Nacar’ın ağabeyi Ahmet Nacar ise bir an önce denizcilerin kurtarılmasını beklediklerini belirterek, “Ben dünden beri bir gelişme görmüyorum. Ben devletimden rica ediyorum, benim kardeşimi ve oradaki kardeşlerimizi, canlarımızı bir an önce kurtarsınlar. Ölü veya diri ama artık biz canlarımızı istiyoruz. Batmadan 20-25 dakika önce babama ‘Hakkınızı helal edin, batıyoruz’ diye bir mesaj atmış. Ondan sonra da hiçbirimiz ulaşamadık. Mesajı duyunca neye uğradığımızı şaşırdık. Saatlerce, günlerce aradık, ulaşamadık. Çok zor bir durum, Allah kimseye yaşatmasın.” diye konuştu.

Mustafa Nacar’ın annesi Gülay Nacar ise “4 günden beri buradayız Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyorum. Yavrularımı çıkartsınlar. Bize yardım etsinler. Çok çaresiziz, umutsuzuz. Çıkarın yavrularımızı, 10 metreden adam çıkmaz mı?” dedi.

Karadeniz Ereğli Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi İlân Edildi

T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, heyelan ve selden etkilenen Karadeniz Ereğli ilçesinin bugün itibarıyla Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edildiğini açıkladı.

Faciayla İlgili Yeni Görüntüler Ortaya Çıktı

Geminin içinde kaydedilen görüntülerde kaptan Kemal Akyüz’ün sahil güvenlikle yaptığı konuşma kayda yansıdı. Gazete Pencere'nin paylaştığı görüntüler olayın vahametini olduğu gibi aktarıyor.

Kaynak: Gazete Pencere ve Gazete Pencere'nin resmî sosyal ağ hesabı X

Geminin tahliye edilen personelinden Azerbaycanlı Ümit Hasanov, yaşadıklarını paylaştı.

Hasanov, gazetecilere, geminin fırtına nedeniyle ortadan bölünüp sürüklenmeye başladığını, hayatta kaldıkları için şanslı olduklarını söyledi.

İstanbul ve Ankara'da o dükkanlar kapanacak İstanbul ve Ankara'da o dükkanlar kapanacak

Gemi devrilseydi suyun içinde kalıp oradan çıkamayacaklarını söyleyen Hasanov, “Hemen dalış kıyafetlerini giydik. Köprü üzerine çıkarak Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenliğe SOS sinyali verdim. Hiç kimse orada yardım edemezdi, mümkün olan bir şey değildi. Çok zor durumda kaldık, kurtulduk.” diye konuştu.

Fırtına sırasında yardım istemek için video çektiğinin hatırlatılması üzerine Hasanov, şunları kaydetti:

Kaza geliyorum demez. Şanslıyız da kurtulduk. Sağız, şükür Allah’a. Açıkta batan geminin sadece anonsunu duyduk. Gemi ortadan kırıldı, diğer taraf koptu gitti. Nereye gitti bilmiyoruz. Çok güçlü rüzgar vardı, ben böyle dalga görmedim. 12 metre dalga vardı denizde. Vardiyadaydım. Dümendeydik, gemi ortadan kırıldı. Batıp gidersek bulsunlar bizi diye videoyu çektim. SOS sinyali verdim, yakındaki gemiler duydu, hiçbiri yardıma gelemedi. Çok büyük rüzgar, dalga vardı. Olmadı. Sonra da dalış elbisemi giydim, adamlara yardım ettim.”

Ereğli Limanı’nda demirleyen Kamerun bayraklı kuru yük gemisi, 19 Kasım’da bölgede etkili olan fırtına nedeniyle ikiye bölünmüş, kıyıya sürüklenen geminin parçası, limanın beton duvarlarına çarpmış ve kıyıdaki amfi tiyatroya hasar vermişti. Gemide bulunan yabancı uyruklu 13 personel, ekiplerce tahliye edilerek Ereğli Öğretmenevi’ne yerleştirilmişti. (DHA) (Gazete Pencere)