Ekonomi

Dev elektrik zammı talebi, dağıtım şirketlerinden geldi

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve ekonomik zorluklar, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Başkanı Barış Eldeniz'in açıklamalarıyla gündem oldu.

Eldeniz, Türkiye'deki elektrik tüketiminin neredeyse yarısının sübvansiyonlu tarifeden sağlandığını belirterek, elektrik fiyatlarının piyasadaki maliyetlere uygun olarak artması gerektiğini savundu.

Eldeniz, Türkiye'deki evler ve küçük işletmelerin kullandığı elektriğin sübvansiyonlu tarifeden satıldığını belirtirken, geçen yıl hükümetin sübvansiyon harcamalarının 120 milyar lirayı aştığını dile getirdi.

26 AYDIR AYNI FİYAT

Eldeniz, elektrik fiyatlarının 26 aydır sabit kaldığını belirterek, bu sürdürülemez fiyat politikalarının devletin bu yıl 5,7 milyar dolarlık bir sübvansiyon ihtiyacı doğuracağını öngördüklerini ifade etti. Bu seviyelerdeki fiyatların enerji arz güvenliğini tehlikeye sokabileceğini düşündüklerini ve gerçek maliyetlere dayalı fiyatlandırma politikasına geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Elektrik tarife fiyatları en son 2022'nin ocak ayında keskin bir şekilde artırıldı. Ancak 2022'nin ikinci ve üçüncü çeyreğinde gerçekleşen fiyat artışları daha sonra yapılan indirimlerle büyük ölçüde geri alındı.

Elektrik dağıtım şirketlerinin çağrısının uygulanması durumunda, konut elektrik tarifelerinde büyük bir zam olasılığı gündeme gelebilir.

EPİAŞ'ın verilerine göre, elektriğin mayıs ayı ortalama piyasa fiyatı 2.333 TL olarak kaydedildi. EPDK'nin verilerine göre, konutlarda günlük 8 kilovatsaat tüketimin altında 48 kuruş, üstünde ise 113 kuruşluk bir fiyatlandırma mevcut. Bu da bir megavatsaatlik fiyatın konutlarda 480 TL ile 1.130 TL arasında değiştiği anlamına geliyor.