Deprem sonrası depremzedeler!..

6 Şubat 2023’te 11 ili kapsayan, Türkiye’de yüzyılın felaketinin üzerinden bir yıl geçti.

Birinci yılında depremzedelerin durumunda somut bir gelişme yok!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 6 Şubat depreminin Kahramanmaraş depremi olarak anılmasına itiraz ederek, “Deprem merkezinden uzaklaştıkça sönümlenir. Buna karşılık Hatay’a geldiğinde gücü ve vuruculuğu anlamında maksimum etkiye ulaşmıştır” sözü ile Hatay’da bağımsız bir depremin yaşandığını savunuyor.

Dokuz saat ara ile gerçekleşen iki büyük deprem sonrası Hatay’daki can ve mal kaybı diğer 10 ilin toplamından daha fazla idi.

OY YOKSA YARDIM YOK SÖZÜ ÜZMÜŞ!

Hataylı depremzedeler kendileri için uzak illerden gelen yardımların bile Hatay’ın dışına gönderildiğini anımsatarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yerel ve merkezi yönetimler farklı olunca yardım da gitmiyor, sözlerine kırılmış.

Hatay, hemen her dönemde siyasi iktidara karşı muhalefet saflarında bulunmuş.

Küresel dünyanın en kadim medeniyetlerinden birine ev sahipliği yapan Antakya, dünyada ışıklandırılmış ilk şehir olarak tarihe adını yazdırmış.

1960’larda 250 bin nüfusu olan İskenderun ilçesi bu muhalif duruşundan dolayı 64 yıldır ilçe olarak bırakılırken, mavi bayraklı plajlara sahip kent turizm bölgesi olmaktan çıkarılmış. Ve yatırımlarda unutulmuş!..

BÖLGE FIRSATÇILARIN CENNETİ OLDU!

Depremin 1. yılında, bölgenin en önemli sorunu fırsatçılık.

Halkın bir kısmı, Antakya’da, Defne’de, Arsuz ’da kendi imkânları ile kurdukları çadırlarda yaşamaya devam ederken, devlet 7 bin civarında depremzedeye ev vermiş.

HATAY’DA 1+1 KİRA 10 BİN LİRAYA ÇIKTI

Konteynırda hayat şartları zor olsa da, halkın ekonomik gücü mevcut şartlarda ev kiralamaya yetmiyor.

Kendisi de depremzede olan Hatay’ın ünlü gazetecisi Akın Bodur, deprem öncesi kent merkezinde 3+1 ev kirasının bin beş yüz lira olduğunu, buna karşılık şimdilerde şehrin dışında ıssız bölgelerde yapılan inşaatlarda 1+1 konut kirasının 10 bin liraya yükseldiğine işaret ediyor.

Bodur, deprem bölgesi, fırsatçıların cenneti oldu, diyor!

TEŞVİK EDİLMİŞ YATIRIMLARA İHTİYAÇ VAR!

Bölgede hayatın normale dönmesi için, devletin kontrolünde ve yine devlet destekli kira dönemine geçilmesi, kalıcı konutların bir an önce tesis edilmesi ve teşvik edilmiş yatırımlarla depremzedenin istihdam sorunun çözülmesine ihtiyaç bulunuyor.