Dünya

Birleşmiş Milletler Srebrenitsa hakkında karar verdi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, Srebrenitsa Soykırımı'yla ilgili yapılan oylamada 19'a karşı 84 oyla 11 Temmuz "1995 Srebrenitsa Soykırımını Anma ve Uluslararası Düşünce Günü" olarak ilan edildi.

11 TEMMUZ SREBRENİTSA SOYKIRIMINI ANMA GÜNÜ...
Oturum, Reisi ve beraberindeki yetkililer için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Oylama başlamadan önce Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, kararın çok siyasi olduğunu savundu. 

Kararın bir bütünlük sağlamayacağını aksine insanları bölüştüreceğini dile getirdi. Vucic, Almanya'yı karar tasarısını desteklemeyen ülkeleri tehdit etmekle suçlayarak, "Bunlar mı Avrupa'nın değerleri?" sorusunu yöneltti. Önceden benzer bir karar tasarısı yapılmış Sırbistan ve Rusya karşı çıkmıştı.

11 Temmuz 1995 tarihinde Bosna Hersek'in Srebrenitsa şehrinde, Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmişti. İşgalin ardından Boşnaklar, BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınmıştı. Ancak askerler Boşnakları, Sırplar'a teslim etmişti. 

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrol ettiği bölgeye gitmesine izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölge, fabrikalar ve depolarda öldürdü, katledilenler toplu mezarlara gömüldü

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, 2007'deki kararında, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi.

Srebrenitsa'daki soykırımda hayatını kaybedenlerden kimlik tespiti yapılamayan ve cenazesine ulaşılamayan 1600'den fazla kişi bulunuyor.