Yönetmelik, tereyağı ve sade yağın uygun tekniklerle ve hijyenik koşullarda üretilmesi, saklanması, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gereken özelliklerin belirlenmesini hedeflemektedir.

Bu doğrultuda, tuzsuz tereyağının süt yağı oranının en az yüzde 82 olması gerekliliği getirilmektedir.

Aroma katkı maddesi içermeyen tereyağlarında aroma vericilerin kullanımı yasaklanmıştır. Yönetmelik kapsamında, manda sütü veya yoğurt gibi süt ve süt ürünleri aromaları da dahil olmak üzere aroma vericilerin kullanımı yasaklanmıştır.

ETİKETTE YENİ UYGULAMA

Tebliğ taslağıyla birlikte ürünlerin etiketlenmesi, ambalajlanması ve işaretlenmesi kuralları da yeniden düzenleniyor.

Buna göre, ürünlerin etiketlerinde gıdanın adının öne çıkması gerekecek.

Ürünlerin içerdiği süt yağı miktarları, gıda adının yanında ve en az gıdanın adıyla aynı punto büyüklüğünde öne çıkan alanda belirtilmelidir.

Bozkurt tartışmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yanıt Bozkurt tartışmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yanıt

Çeşnili tereyağlarında kullanılan çeşni maddeleri de gıdanın adıyla birlikte belirtilmelidir.

Ürünlerin taşınması, depolanması ve tüketicilere sunulması sürecinde sıcaklığın en fazla 6 derece Santigrat olması gerekmektedir.

31 ARALIK'A KADAR SÜRE

Tebliğe uymayanlar için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırımlar uygulanacak.

Gıda işletmeleri, 31 Aralık 2024'e kadar tebliğin gerekliliklerine uyum sağlamak zorundadır. Ancak bu tarihten önce etiketlenmiş veya piyasaya sürülmüş olan ürünler, raf ömürleri sonuna kadar satışta olabilirler.

Düzenleme, tüketicilerin korunması ve ürünlerde sahteciliğin önlenmesi amacını taşımaktadır.

Editör: Berkay Akıncı