Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, garsonların bahşişleri için yeni bir düzenleme önerdi. Bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı olarak gösterilerek KDV'ye dahil edilmeyecek. Bu açıklama ekonomi gündeminde büyük yankı uyandırdı, özellikle kredi kartıyla bahşiş dönemi tartışmalara yol açtı.

Kaya Demirer, TURYİD Başkanı olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın uzun süredir talep ettiği kredi kartıyla bahşiş ödenmesi yasal düzenlemesini sektör çalışanlarıyla birlikte desteklediklerini açıkladı.

Bu düzenlemenin, Covid-19 döneminde başlayan enflasyon nedeniyle nakit olarak verilen bahşişlerdeki azalmaya çözüm olacağı belirtilirken, kredi kartıyla bahşiş ödenmesinin çalışanların gelirinde önemli bir artış sağlayacağı vurgulandı.

Kaya Demirer, %55'e varan kesintiler sonrasında servis ücretinin çalışanlara çok az aktarıldığını dile getirerek, çalışanların alın teriyle kazandıkları gelirin eridiğini belirtti.

Yeni bahşiş düzenlemesiyle birlikte, bahşişin müşteriler için artık zorunlu bir ödeme olmayacağını vurgulayan Demirer, bahşişlerin sadece %10'luk vergi kesintisi yapıldıktan sonra çalışanlara aktarılacağını ifade etti.

Demirer, "Servis ücreti" adı altında bazen zorunlu olarak tahsil edilen her 100 TL'den personelin net 45-50 TL civarında para aldığını söyleyerek, önerilen gönüllülük esasına dayalı uygulama ile bu miktarın 90 TL'ye çıkacağını belirtti.

3 Temmuz'da akaryakıt ürünlerine büyük zam geliyor 3 Temmuz'da akaryakıt ürünlerine büyük zam geliyor

Yasal düzenleme kapsamında kredi kartıyla yapılan ödemelerde %10 vergi kesintisi olmasına rağmen, bahşiş oranlarının dünya genelinde olduğu gibi %10'dan başlayıp alınan hizmetin kalitesine göre gönüllü olarak %15 ve hatta %20'ye kadar çıkabileceği düşünülüyor.

Editör: Berkay Akıncı