Fransa'nın Strazburg şehrinde gerçekleşen AP Genel Kurul oturumunda, ambalajın azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine yönelik yeni kuralları içeren yasa, 476 "evet" oyuyla kabul edildi. Bu yasa, AB içinde ambalajların daha sürdürülebilir hale getirilmesi ve ambalaj atıklarının azaltılması için önemli adımlar öngörüyor. Ambalaj atıklarının 2030'a kadar yüzde 5, 2035'e kadar yüzde 10 ve 2040'a kadar da yüzde 15 azaltılması hedefleniyor.

Muğla'da yıldırım düşmesi sonucu orman yangınları çıktı Muğla'da yıldırım düşmesi sonucu orman yangınları çıktı

PANSİNYONLARDA YASAK

AB'de 2030'dan itibaren bazı tek kullanımlık plastik ambalaj türlerinin yasaklanacağı da belirtiliyor. Bu kapsamda işlenmemiş taze meyve ve sebze ambalajları, kafe ve restoranlarda kullanılan yiyecek ve içecek ambalajları, tek kişilik soslar, krema ve şeker porsiyonları ile konaklamalardaki mini şampuan ve sabun ambalajları da yer alıyor.

YÜZDE 90'I BİTECEK

Gıdayla temas eden ambalajlarda "doğada yok olmayan kalıcı kimyasallar" olarak bilinen "PFAS"ın belirli sınırlar üzerinde kullanımının yasaklanması da önemli bir adım olarak öne çıkıyor. 2029 yılına kadar tek kullanımlık plastiklerin ve metal içecek kutularının yüzde 90'ının ayrı olarak toplanması ve geri dönüştürülmesi gerekecek.

Yeni kurallar, üye ülkelerin onayının ardından yürürlüğe girecek.

Editör: Berkay Akıncı