Ajans 369

Ünlü hisse senedi ve yatırım uzmanı Cenk Akyoldaş, Borsa İstanbul BİST 100 Endeksinde, kısa vadede 10.800 -10.900 civarı hedefine yaklaşıldığını belirtti.

Ajans 369’a konuşan Akyoldaş, “Türkiye’yi gri listeden çıkartacaklar ama bu yetmiyor,” dedi.

-Dubai geçen hafta gri listeden çıkarılmasına rağmen, AB bu durumu kabul etmeyince yatırım çekememişti-

Avrupa gibi ülkeler, FAFT’ın (Mali suçlarla mücadele birliği) aldığı kararları yeterli görmeyip, uygulamaya almıyorlar.

Akyoldaş, Türkiye’nin Haziran’da ön onay alacağını, “Evraklarınızı kabul ediyoruz, bunu görüşeceğiz. 2025 Mart ya da Haziran ayı gibi görüşülecek.”

Gurbetçi vergisi hakkında açıklama Gurbetçi vergisi hakkında açıklama

YABANCI YATIRIMCILAR PARÇA PARÇA GELECEKLER

Cenk Akyoldaş, Türkiye’nin gri listeden çıkarılması ile ilgili süreci, “Bir fon kuruyorsun, izahnamede şu ülkelere yatırım yapar, onun ihtiyaçlarını satın alırım, diyorsun. Uygulama süreci geldiğinde, taahhütler doğrultusunda belirttiğin fonları alıyorsun. Biz de Türkiye’de tam da bu süreci yaşıyoruz.”

Bazı endekslere yatırım yapan uluslararası fonlar, belli koşulları sağladığında, önceden belirlenen reçete doğrultusunda, bazı endeksleri dahil ediyor ya da çıkartıyorlar. Yine, ülke notu gibi kriterleri de var.

Akyoldaş, endekste olabilmek için, yabancıların mecburen alım yaptığını belirterek, endekslerde yabancı payı düşüktü, yavaş yavaş eski durumuna doğru 2013’ler seviyesine girildiğini kaydediyor.

“Avrupa fonları iki katı giderken bu durum, Türkiye’de yarısı kadar. 2013’teki, ‘Yatırım yapılabilir’ seviyesi için daha üç kat gitmemiz gerek.”

BİST 100 15.000’İ GÖRECEK

Türkiye’nin 2018’den bu yana geçemediği 323 dolar bazındaki endeksi aştığını belirten Akyoldaş, Ocak 2025’e kadar 450 cent civarında yani BİST 100 Endeksi’nde 15 bin’e kadar yolu olduğu tespitini yaptı.

Yabancıların bildiği kâğıtlara geleceğini anımsatan Akyoldaş, bankacılık, holding ve enerjiye yöneleceklerini öngörüyor.

DOLAR KURU 40’I GÖRMEZ

Akyoldaş, dolar kurunda yıl sonunda 36-38 TL civarında tamamlayacağını belirterek, “Kur, 40’ı görmez. Dövize yatırım yapanların zarar ettiğini ve etmeye de devam edeceğini düşünüyorum.”

Editör: Murat Bayar