Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarını önlemek amacıyla 1 Ocak 2025'te zorunlu hale getireceği 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) ilişkin UTTS Taşıt Montaj Firmalarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt sektöründeki usulsüz fatura kullanımının neden olduğu vergi kayıplarını engellemek amacıyla 1 Ocak 2025'te zorunlu hale gelecek olan 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi' (UTTS) için UTTS Taşıt Montaj Firmalarına yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

PLAKA BİLGİLERİ ELE GEÇİRİLMEYECEK

Ekonomim dergisinde yer alan haber doğrultusunda, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin manuel olarak girilmesini engelleyerek plakaların sistemde otomatik olarak aktarılmasını sağlayacak olan UTTS'nin kurulum ve işletmesinden Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu tutulacak.

Ekonomim dergisinin aktardığı habere göre, akaryakıt istasyonlarında plakaların elle girilmesini engelleyerek plakaların otomatik olarak sisteme aktarılmasını sağlayacak olan UTTS'nin kurulum ve işletme sorumluluğu Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne verilecek.

TTB'ler araçlardan söküldüğünde kullanılamayacak ve yeniden takılmaları gerekecek. Ayrıca, araçların sahiplik veya plaka bilgileri değiştiğinde, araçlara yeni TTB'ler takılacak. 'Taşıt Tanıma Birimi' (TTB) cihazlarının araçlara montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilen Taşıt Montaj Firmaları tarafından gerçekleştirilebilecek. Motorlu Taşıt Yetkili Servisleri, Motorlu Taşıt Özel Servisleri ve taşıt tanıma ve/veya takip sistemleri montaj servisi firmaları, UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olabilmek için başvurabilecekler.

15 MİLYAR LİRALIK ÖNLEM

Akaryakıt harcamalarını gider olarak beyan eden ve vergi mükellefi statüsünde olan gerçek ve tüzel kişilerin araçları, UTTS'ye geçme zorunluluğu altında. Bu kapsama girmeyen araçlar ise isteğe bağlı olarak UTTS'ye kayıt yaptırabilecekler. Yeni sistem, vergi kaybının önlenmesi amacıyla yıllık yaklaşık 15 milyar Türk Lirası'na ulaşan tahmini kayıpları engellemeyi hedefliyor.